Iz školskog svijeta
GLOBAL CHILDREN'S DESIGNATHON PO ČETVRTI PUT U ZAGREBU
Djeca u cijelom svijetu zabrinuta su za budućnost planeta
objavljeno: 25. listopada 2019.

Njihove inovativne ideje za rješenje stvarnih problema vrijedne su i usmjerene na budućnost.

Zbog toga će se i ove godine održati Global Children’s Designathon ili dječji Designathon, peti put u svijetu, a četvrti put u Hrvatskoj, 16. studenoga 2019. godine.

Radi se o svjetskoj inicijativi, jednom danu u godini kad će se okupiti više od tisuću djece iz 40-ak gradova diljem svijeta i istodobno smišljati kreativna rješenja vezana za ovogodišnju temu „Hrana i klimatske promjene”.

Djeca će ponuditi svoje odgovore na pitanje „Kako bismo mogli proizvesti dovoljno hrane za sve i pritom biti odgovorni prema našoj Zemlji?”. Bavit će se vezom između hrane i problema gladi te utjecaja na klimatske promjene i okoliš.

Dan će početi istraživanjem ovoga gorućeg problema vezanog za Globalne ciljeve održivog razvoja broj 2, 3, 12 i 15. Nadalje, podijeljeni u timove, usredotočit će se na razradu i skiciranje ideja i potom graditi prototipe svojih ideja pomoću tehničkih komponenti: mini-motora, micro:bitova, LED lampica, propelera, senzora te drugih alata i recikliranih materijala. Djeca će putem internetske veze biti u kontaktu s timovima u drugim zemljama diljem svijeta, a na kraju dana predstavit će svoje izume stručnjacima, roditeljima I javnosti.

Stručni žiri ove godine čine Boris Jokić, poznati hrvatski psiholog i doktor na području obrazovnih znanosti, Kornelija Benyovsky Šoštarić, dugogodišnja voditeljica i urednica TV emisije Vrtlarica te autorica knjige Zdravlje iz organskog vrta, i Nik Oroši, poduzetnik, vlasnik Eliscaffea, četverostruki Croatian Barista Champion te zaljubljenik u glazbu i dizajn.

Pri osmišljavanju rješenja djeci će pomoći stručni mentori: Ana Armano Linta, Mateja Bašić, Teo Drempetić Čonkić, Sanja Novak, Morana Pap, Jelena Petrović i Petra Ravlić.

Događaj Global Children’s Designathon pokrenula je nizozemska udruga Designathon Works radi promocije te jedinstvene metode učenja, koja kombinira dizajnersko promišljanje (design thinking) i inovacijskog obrazovanja (Maker Education), pristupe čija popularnost raste kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj.

DESIGNATON = DESIGN THINKING + MARATON + HACKATON

Svrha je Designathona uključivanje djece osnovnoškolske dobi u stvaranje održivije budućnosti, razvijanje njihove kreativnosti i kritičkog razmišljanja, povećanje tehnološke pismenosti i sposobnosti suradnje s drugima – vještine koje se smatraju ključnima za uspjeh u budućnosti i svijetu brzih promjena.

Ovim putem postavljamo temelje za nove generacije changemakera. Lokalni Designathon Works Zagreb tim, u suradnji s Međunarodnom komorom mladih Zagreb, domaćin je ove zanimljive inicijative.

Global Children’s Designathon globalno podržavaju institucije i tvrtke WWF, PWC, Patagonia, Bugaboo, Talud, Grad Amsterdam.

U Zagrebu organizacija ovog događaja ne bi bila moguća bez podrške sljedećih partnera: Signify, Veleposlanstvo kraljevine Nizozemske, HUB385, Hotel Esplanade, Planetopija, Studena, Lidl, Eliscaffe.

✿   PRIJAVE 

Prijave su otvorene za djecu od 7 do 12 godina do 6. studenoga na sljedećem linku: http://tiny.cc/6h01ez

✿ VIŠE INFORMACIJA

Organizator: Designathon Works Zagreb i JCI Zagreb

Vrijeme održavanja: 16. studenoga 2019., od 10 do 17 sati

Mjesto održavanja: HUB385, Petračićeva 6, Zagreb

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 100 kuna, uključuje stručne facilitatore, majicu i ručak za djecu sudionike.

Kontakt: Petra Ravlić (petra@designathon.nl, mob.: 099/2282-117)

Link na Facebook event: https://www.facebook.com/events/411369092859797/

Link na prošlogodišnji događaj:

✿ UTJECAJ METODE DESIGNATHON U SVIJETU:

• 29 600 djece sudjelovalo na radionicama u 41 zemlji

• metoda prevedena na 10 jezika

• 13 međunarodnih partnera

• 4 izdanja Global Children’s Designathona u 37 gradova dosad i više od 1800 djece sudionika

• objavljena 2 globalna izvještaja

• 760 osposobljenih učitelja

• 360 certificiranih učitelja

• 170 certificiranih facilitatora

• 430 škola uključenih u program.