Iz školskog svijeta
ODRŽANA ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA
„Potrebe nastavnika za cjeloživotnim učenjem u kontekstu obrazovanja za 21. stoljeće“
objavljeno: 7. studenoga 2021.

„Potrebe nastavnika za cjeloživotnim učenjem u kontekstu obrazovanja za 21. stoljeće“ naziv je međunarodnog Erasmus+ projekta u kojem je Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono jedan od partnera.

Projekt je trajao posljednja 24 mjeseca, a za realizaciju je bilo odobreno 67 050 eura.
Nositelj je projekta Trening centar „Kocevski“ iz Novog Sada, a partnerske su organizacije Društvo učitelja Novog Sada, organizacija Otvorete gi prozorcite iz Sjeverne Makedonije te Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono iz Hrvatske.

Završna je konferencija organizirana u prostoru Zavoda za zaštitu prirode Vojvodine u Novom Sadu od 29. do 31. listopada 2021.

Sudionici su na Konferenciji, osim prikaza tijeka projekta od ideje do realizacije i predstavljanja Priručnika i Platforme za kreiranje politika za cjeloživotno učenje i stručno usavršavanje prosvjetnih radnika nastalih tijekom projekta, mogli čuti nekoliko izvrsnih predavanja s temama koje govore o važnosti stručnog usavršavanja, ali i važnosti uključivanja prosvjetnih radnika u planiranje politika stručnog usavršavanja.

Neke su od tema predavanja bile: Izazovi cjeloživotnog učenja – kompetencije nastavnika za obrazovanje za održivi razvoj, Stručno usavršavanje kao dio profesionalnog razvoja nastavnika, Uloga strukovnih udruga u kreiranju i realizaciji stručnog usavršavanja, Uloga ravnatelja u osobnom profesionalnom razvoju nastavnika u školi, Mogućnosti aktivnog uključivanja prosvjetnih radnika u planiranje stručnog usavršavanja i dr.

Predavačice su bile učiteljice i profesorice razredne nastave, stručne suradnice pedagoginje i psihologinje, redovne profesorice s fakulteta, prosvjetna savjetnica te viša kustosica – pedagoginja koja je predstavila brojne mogućnosti suradnje škola i muzeja.

UHURN Zvono predstavile su: Đurđica Krtanjek predavanjem Potrebe nastavnika/ca u zemljama sudionicama, sličnosti i razlike u kojem je predstavila načine i mogućnosti stručnog usavršavanja u Hrvatskoj, osvrnuvši se na sličnosti i razlike do kojih se došlo istraživanjem i uspoređivanjem sa zemljama partnerima u projektu te Dubravka Petković i Marica Jurec koje su prikazale mogućnosti online stručnih usavršavanja učitelja te prezentirale zajedničku online edukaciju koja je realizirana tijekom projekta.

Sva su predavanja popraćena raspravom i razmjenom mišljenja i iskustava. Zaključeno je da se prosvjetni radnici trebaju kontinuirano stručno usavršavati kako bi unaprjeđivali svoje kompetencije, da im ravnatelji i donositelji odluka to trebaju omogućiti i financirati, da ih je za to potrebno motivirati kako bi mu pristupili s većim interesom i primjenom u praksi na način da ih se uključi u donošenje odluka o stručnom usavršavanju uz uvažavanje njihova mišljenja i stručnosti.

Nakon Konferencije sudionici su se projekta nastavili stručno usavršavati na radionicama Iskusi prirodu – edukacija u ambijentu u organizaciji Društva učitelja Novog Sada. Radionice su održane u kolovozu 2020., ali na njima nisu mogli sudjelovati članovi organizacija iz Hrvatske i Sjeverne Makedonije zbog tadašnjih epidemioloških mjera. Cilj ovih radionica bilo je iskustveno učenje i senzibilizacija za prirodu s fokusom na osjetila. Zahvaljujući lijepom vremenu, sudionici su imali priliku nadoknaditi propušteno.

Puni dojmova nakon tjedna provedenog u Novom Sadu možemo samo reći – vratit ćemo se!

■ Piše: Marica Jurec, učiteljica savjetnica | OŠ Zrinskih, Nuštar ■