Iz stranih medija
UZMITE PAPIR I OLOVKU I RJEŠAVAJTE
Strateške igre proizišle iz neobičnog i nesputanog uma
objavljeno: 3. svibnja 2020.

Ove godine pišem knjigu o matematičkim igrama. U sklopu istraživanja za knjigu čitam stare zbirke igara, pregledavam Board Game Geek, priređujem zabave za testiranje novih igara, pohađam konvencije na temu smišljanja igara i regrutiram učenike za pokusne kuniće.

Istražujući, nigdje nisam naišao na um kakav posjeduje Walter JORIS.

Walter kreira igre, slagalice, provodi eksperimente s olovkom i papirom takvim intenzitetom i učestalošću da mora da je neka vrsta pulsara: nekog do sada nepoznatog astronomskog objekta koji odašilje nešto što ja s divljenjem nazivam Jorisovom radijacijom.

Vi i ja vidimo prave kutove. Walter vidi igru črčkanja. TENTURN: Koliko ima kombinacija crteža s deset pravih kutova? To je težak problem kombinatorike!

Vi i ja vidimo papir. Walter vidi nevjerovatnog Papirnatog čovjeka. Tražite zabavnu aktivnost za cijelu obitelj za vrijeme karantene? Neka vaša djeca zavole Papirnog čovjeka kao da je pravi!

Njegova knjiga „100 Strategic Games for Pen and Paper“ [100 strateških igara za olovku i papir] najbizarnija je i najčudesnija knjiga koju sam pročitao ove godine. „Gotovo sve igre sam smislio sam“ stoji u uvodu i to je istina, njegov pečat nalazi se na svakoj stranici.

Od tih sto igara, odabrao sam nekoliko koje želim podijeliti s vama. Svaka od njih uključuje dva igrača, za svaku su potrebni samo olovka i papir i svaka zahtijeva duboko strateško promišljanje.

Neka u ova čudna vremena nad vama sja svjetlost Jorisove radijacije!

ČAROBNI KVADRATI

U stvarnom čarobnom kvadratu, svaki red, stupac i dijagonala daju isti zbroj. U Walterovoj igri nećete moći postići isto, ali cilj je dobiti najpribližniji rezultat u svakoj dijagonali, stupcu i redu.

Svaki igrač počinje s praznim kvadratom, a zatim potajno postavlja brojeve u sva četiri kuta (moguće je postaviti bilo koji broj, ali ih nije moguće ponavljati).

Zatim jedan drugom otkrijete svoj kvadrat. Brojeve koji je vaš protivnik stavio u četiri kuta morate staviti u rubna polja (kojim god redoslijedom želite).

U konačnici odaberete broj koji ćete upisati u središnje polje.

CILJ: Dobiti što je moguće više stupaca, redova i dijagonala koji dijele isti zbroj.

Dva puta isti zbroj daje jedan bod, tri puta isti zbroj daje dva boda i četiri puta (četiri stupca, reda, dijagonale) isti zbroj daje tri boda i tako dalje. (U primjeru sa slike rezultat je izjednačen, 3 – 3).

Što se događa ako počnete s identičnim brojevima u svojim uglovima (npr. 7, 7, 7, 7)? Što ako odaberete radikalno različite brojeve (1, 10, 100, 1 milijun)? Postoji li najbolja strategija? Ako je odgovor da, je li to konačno ili se radi o vjerojatnosti? Sva pitanja su otvorena za istraživanje!

GROZD GROŽĐA

To je, u neku ruku, klasična igra nadziranja teritorija. Slična je desetcima drugih s kojima sam se susretao. Ipak ju ne mogu izbaciti iz glave. Ima nešto u tom sočnom grožđu, toj blesavoj temi i divnim crtežima koji iz nje proizlaze.

Prvo nacrtajte grozd. Jasno označite koja zrna dijele granicu.

Zatim svaki igrač naizmjence odabire zrno gdje se pojavljuje njegova prva „muha“ i označava ju točkicom u boji.

Zatim svaki igrač naizmjence premješta muhu na susjedno zrno. Onaj tko je drugi stavio prvu točku, počinje s kretanjem.

Svakim potezom, vaša muha pojede zrno na koje je sletjela (što se prikazuje potpunim bojenjem grozda), a zatim prelazi na susjedni grozd.

Tko se dovede u slijepu ulicu jer nema susjednog grozda na koji bi mogao preseliti muhu, gubitnik je. Ovdje su učinjena još tri poteza:

Strategija se čini jasnom, ali grožđe može prevariti oko unoseći tako element sumnje u igru (Možda vam je dostupno manje teritorija nego što mislite!). Također, dok većina igara za papir i olovku ostavlja papir ispunjen ‘škrabotinama’, ova igra ga pretvara u nešto nalik listovima u bojanci.

Ovdje je pobjednik ljubičasti (zeleni je činio pogrešne izbore).

Idealno je igrati dok grickate grožđe.

Cijeli tekst i ostale igrice POGLEDAJTE OVDJE.

■ NAPOMENA ■ piše: Ben ORLIN SAD: Math With Bad Drawings – blog učitelja matematike Bena ORLINA ■ izvornik: mathwitbaddrawings.com