Jučer-danas-sutra
U SINJU I OSIJEKU
Održano prvo izdanje STEM Weeka
objavljeno: 15. travnja 2022.

U sklopu prvog izdanja STEM Weeka [28. ožujka do 1.travnja 2022.] održana je interaktivna izložba „Žene u znanostiˮ kao dio projekta „Dođi da ti ispričamˮ čija je svrha popularizacija znanosti i umjetnosti među djecom i mladima. Izložba je usporedno održana u Sinju (u Galeriji Sikirica) i Osijeku (u edukativnom i informativnom turističkom centru mladih Stara Pekara).

Zanimljiv i bogat program uključivao je mnogobrojne znanstvene i likovne radionice te predavanja za djecu i mlade. Uz izložene slike znanstvenica, obogaćene dodatnim digitalnim sadržajima o njihovu životu i radu, posjetitelji su mogli svjedočiti „osobnom predstavljanju znanstvenicaˮ.

Naime, skeniranjem kodova mogli su poslušati znanstvenice koje o svojem životu i radu govore u prvom licu. Ti su audiozapisi bili rezulat učeničkih projekata istraživanja pojedinih znanstvenica obuhvaćenih izložbom. Za sve željne pustolovina i novih znanja organiziran je i digitalni escape room vezan uz glavne protagonistice izložbe. O važnosti tog događanja svjedoči i to što su se u nj uključile mnogobrojne obrazovne institucije (osnovne i srednje škole) uz podršku gradova i županija u kojima je održana izložba. 

Školska knjiga svojim je sponzorstvom podržala to važno događanje kojim se promiče važnost STEM disciplina među djecom i mladima pred kojima je, vjerujemo, sjajna budućnost.

Projekt „Žene u znanostiˮ inicirala je Marija Gaurina, profesorica matematike i fizike, ujedno i doktorandica na PMF-u Sveučilišta u Splitu. Ideju je, kako sama ističe, dobila zahvaljujući radu u Tehničko-industrijskoj školi koja se kolokvijalno u našoj sredini naziva „muškomˮ’ jer se u nju uglavnom upisuju dječaci, a nekako je i među roditeljima uvriježeno mišljenje da je obrazovni program ustanove prilagođen dječacima te da nije za djevojčice.

Potrebno je shvatiti da ne postoje muška ili ženska zanimanja te poticati djecu da svoje srednjoškolsko obrazovanje biraju prema vlastitim sklonostima, a ne prema stereotipima i nametnutim očekivanjima, naglasila je profesorica Gaurina.

Važno je istaknuti da su se njezinu pozivu odazvale profesorice svih sinjskih srednjih i osnovnih škola te kolegice iz osnovnih škola Trilja, Otoka i Hana. One su mentorirale svoje učenike u učeničkom projektu istraživanja života i rada znanstvenica koje, nažalost, još uvijek nisu dobile zasluženo priznanje javnosti.

Izložbu u Osijeku vodile su Ivana Ljevnaić, prof. fizike i politehnike, i Marija Matić, mag. educ. art. U projekt na osječkom području uključile su se OŠ „Vijenacˮ, OŠ Franje Krežme i OŠ „Retfalaˮ iz Osijeka te OŠ „Višnjevacˮ iz Višnjevca, OŠ „Matija Gubecˮ iz Čeminca i OŠ „August Cesarecˮ iz Ivankova.

Osim razgledanja zanimljive interaktivne izložbe, učenici su tijekom STEM Weeka mogli sudjelovati na mnogobrojnim interdisciplinarnim radionicama i predavanjima. Sinjski su učenici pod mentorstvom akademskog slikara Ivana Svaguše imali priliku naučiti osnove stripa i kako u kratkom vremenu likovno i tekstualno prikazati priču jedne od zaboravljenih znanstvenica.

Filmski kritičar Mladen Vušković održao je predavanje o stripu na filmu te o stripovskim junakinjama i junacima koji su doživjeli uspješne i malo manje uspješne ekranizacije. U sklopu događanja održano je i predavanje o temi žena u industriji.

O važnoj ulozi Tvornice i predionice konca Dalmatinka u razvoju ženske emancipacije u Sinju i cetinskom kraju govorila je kustosica i voditeljica Galerije Sikirica Dragana Modrić. Posljednji dan STEM Weeka bio je rezerviran za STEM radionice koje je vodile profesorica Marija Gaurina. Te iznimno dobro posjećene radionice pokazale su da znanost može biti zabavna i slatka. Naime, o bojama, valovima i optici učilo se s pomoću M&M bombona što je silno razveselilo učenike.

U Osijeku su posjetitelji mogli uživati u likovnim radionicama na kojima su učenici povezali svoje znanje iz područja fizike o svjetlosti i bojama s likovnim područjem. Učenici su pod stručnim vodstvom Marije Matić kolorističkom modulacijom naslikali portrete znanstvenica koji su u sklopu izložbe bili izloženi na plakatima te su s pomoću pametnih telefona fotografirali svoje radove u crno-bijeloj-tehnici i zaključili da tople i hladne boje sadržavaju različite akromatske tonove. Za sve buduće znanstvenike i znanstvenice održane su STEM radionice koje je vodila Ivana Ljevnaić. Radionice su povezivale fiziku i ljubav posjetitelja prema slatkome.

Za kraj izložbe u oba su grada organizirani digitalni escape room i zanimljivi kvizovi na kojima su svi sudionici uz nova znanja stekli i vrijedne nagrade.

Učenicima koji su postigli najbolje rezultate na kvizovima o ženama u znanosti, kao i onima čiji su projekti odabrani za izlaganje na izložbi u obliku dodatnih digitalnih sadržaja, uručeni su prigodni darovi koji su uključivali knjigu „Žene u znanosti – 50 neustrašivih znanstvenica koje su promijenile svijetˮ u izdanju Školske knjige, izdavačke kuće koja je bila sponzor STEM Weeka u Sinju i Osijeku. Uz knjige, učenici su dobili i postere s portretima znanstvenica kojima će ukrasiti svoje učionice te se s radošću prisjećati svojeg sudjelovanja u projektu i usput možda razviti i koju novu ideju koja bi mogla promijeniti svijet.

STEM Week u Sinju svečano je zatvorio sinjski gradonačelnik Miro Bulj koji je u prigodnom govoru zahvalio organizatorima i pohvalio tu iznimnu važnu inicijativu te se obratio prisutnim učenicima riječima: „Znanje je najvrednija stvar u životu koju vam nitko nikada ne može oduzeti.ˮ U Osijeku je izložbu zatvorila Ivana Štibi s Odjela za fiziku osječkoga Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera.

Time je prvo izdanje STEM Weeka službeno završeno, a svečano je najavljeno i njegovo drugo izdanje pod nazivom „Fly me to the Moonˮ koje će biti u znaku znanstvenih otkrića potaknutih čovjekovim odlaskom na Mjesec. Uz sudjelovanje ovogodišnjih gradova organizatora, najavljeno je i sudjelovanje Zagreba, Rijeke, Zadra i Dubrovnika.