Pljesak molim
MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA
Susret dobitnika nagrade ”The ISABS Future Scientists Award”
objavljeno: 26. srpnja 2022.

Susret dobitnika i organizatora nagrade ”The ISABS Future Scientists Award”, koja je dodijeljena nedavno na konferenciji Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) u Dubrovniku, održan je u petak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja u Zagrebu.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs čestitao je nagrađenima i izrazio zadovoljstvo na njihovu afinitetu za bavljenje znanošću te zahvalio profesoru Draganu Primorcu koji je potaknuo dodjelu nagrade. Primorac dovodi vodeće nobelovce u Hrvatsku organizacijom prestižnog kongresa koji je među vodećim europskim kongresima te kategorije, kazao je Fuchs.

Predsjednik Međunarodnog društva primijenjenih bioloških znanosti (ISABS) Dragan Primorac kazao je da je prosjek najveći problem i samo izvrsni mogu mijenjati zemlju.

Dobitnici The ISABS Future Scientist Award za 2022. godinu su Filip BULAT (VII. gimnazija, Zagreb), Ante ČOLAK (II. gimnazija, Zagreb), Mei ĐULABIĆ CHALFE (V. gimnazija, Zagreb), Robertina FILKOVIĆ (V. gimnazija, Zagreb), Lucija GLAVIČIĆ MAROVIĆ (XV. gimnazija, Zagreb), Đurđica KOVAČIĆ (III. gimnazija, Split), Nika Adriana MARIJANOVIĆ (Klasična gimnazija, Zagreb), Frane MARUŠIĆ (Srednja škola Jure Kaštelan, Omiš), Nika MILIČEVIĆ (V. gimnazija, Zagreb), Goran NARANČIĆ (XV. gimnazija, Zagreb) i Rea PEŠUŠIĆ (Prirodoslovna škola Vladimir Prelog, Zagreb).

Mladi koji danas ovdje sjede i njihovi mentori ponos su hrvatske države i ne znam ni jednu drugu skupinu srednjoškolaca u svijetu čije su radove recenzirali vodeći svjetski nobelovci, kazao je Primorac i dodao da je to razlog zašto imaju otvorena vrata za studiranje na najprestižnijim američkim i svjetskim sveučilištima.

Mentori koji su doveli do toga uspjeha zaslužuju posebno mjesto u hrvatskom društvu. Jedini način da mala država opstane je da djelujemo popit vas, zaključio je.

U ime nagrađenih Đurđica Kovačić i Frane Marušić zahvalili su organizatori koji su prepoznali njihov trud i rad i omogućili im da budu sudionici prestižne konferencije. Ona im je, kazali su, omogućila susrete s najvažnijim znanstvenicima iz svijeta i dodatno motivirala da studiraju u inozemstvu i vrate se potom u Hrvatsku.  

Prema Primorcu radi se o najznačajnijem kongresu Klinike Mayo izvan granica SAD-a, bolnice koja ima 73 tisuće zaposlenih i godišnji proračun 22 milijarde dolara, te donosi najveći broj inovacija u SAD-u. Partner je Američka akademija za forenzične znanosti, sa sedam tisuća članova, a suorganizator bolnica Sveta Katarina, europski centar izvrsnosti. [ H I N A – video HINA, Daniel KASAP]