Savjeti stručnjaka
I POKOJA PJESMICA
Inspirativni citati za stvaranje učinkovitijeg ozračja u učionici
objavljeno: 21. prosinca 2018.

„Samopouzdan i samosvjestan učitelj onaj je koji jasno izražava svoja očekivanja i spreman je poduprijeti svoje riječi odgovarajućim djelima. Maksimalno iskorištava svoj potencijal poučavanja, ali ni u kojem slučaju ne ugrožava interes učenika.”

„Ako želite da vaši učenici nauče određene lekcije koje će ‘recitirati’ učitelju, vaša disciplina mora biti posvećena osiguranju tog cilja. Ali ako želite razvoj duha društvene suradnje i zajedničkog života, morate prerasti discipliniranje i prilagoditi ga takvome cilju.”


„Trebaju nam mlade odrasle osobe koje znaju kreativno misliti i djelovati, koje vrjednuju ljudski život, koje su sposobne donositi promišljene odluke, koje znaju komunicirati i pregovarati umjesto svađati se. Naša je dužnost kao čuvara ovih vrijednosti uspostaviti ozračje za učenje koje njeguje slobodu i odgovornost.”

„Ako je dijete samo promatrač, to ga ne samo lišava sudjelovanja već njegov um slobodno luta u potrazi za nevezanom aktivnošću. Ako akademsko poučavanje ne potiče učenika, nešto drugo sigurno hoće.”

„Samopouzdanje nije trivijalna stvar koja se može izgraditi tetošenjem djeteta praznim frazama, tapšanjem po ramenu ili uzvicima potpore. Takvi su učinci, u najboljem slučaju, kratkoročni, a u najgorem slučaju obmanjujući. Naša djeca trebaju trenere, a ne navijačice.”

………………………….

NAPOMENA

  • Top Notch Teaching – američka stranica s raznim savjetima za učitelje.
  • Izvor: topnotchteaching.com