Savjeti stručnjaka
22 CILJA KOJA ĆE PROMIJENITI VAŠ ŽIVOT U 2018.
Savjeti učiteljima koji će uštedjeti vrijeme, novac i zdrav razum
objavljeno: 15. veljače 2018.

Nedavno smo otkrili da su ciljevi naših čitatelja učitelja inspirativni te da nas potiču da guramo naprijed u ovoj zahtjevnoj profesiji. Niže u tekstu možete pronaći popis najboljih novogodišnjih odluka naših čitatelja s područja financija, brige o sebi, poučavanja i pronalaska ravnoteže između posla i privatnog života.

■ ZA UŠTEDU NOVCA:

„Odlučila sam uštedjeti na kupnji kave. Pijem jako puno kave i uštedjela sam mnogo novca time što sam počela nositi kavu od kuće. Nema šanse da bih mogla potpuno izbaciti kavu… Ja sam ipak učiteljica!” – Amber B.

„Odlučila sam da od svake plaće odvojim dio koji sam namijenila za zabavu – filmove, izlaske, večere – i stavim taj novac u omotnicu. Kada ga potrošim, to je to do sljedeće plaće!” – Eliane C.

„Napraviti svoj obračun poreza ranije! I pobrinuti se da znam sve porezne olakšice koje su mi dostupne.” – Cassandra

Također smo čuli da mnogi učitelji kažu kako su donijeli odluke da otplate dugove, naprave fond za hitne slučajeve, smanje mjesečne izdatke… Ključ je napraviti proračun uz koji možete živjeti.

■ O PROFESIONALNIM CILJEVIMA:

„Završiti postdiplomski studij! I pročitati sve one knjige koje još uvijek čitam.” – Amy J.

„Povećati broj sati profesionalnog usavršavanja.” – Beatriz J.

„Biti u tijeku kada su u pitanju ocjenjivanje i planiranje lekcija.” – Ginny R.

„Naučiti više o novim alatima koji nam kao učiteljima stoje na raspolaganju i ugraditi ih u nastavu.” – Ashley W.

„Potaknuti učenike da što više pišu, u svim predmetnim područjima!” – Anonimno

„Više surađivati sa svojim kolegama. Timski je rad put do ostvarenja svih naših ciljeva.” – Jankowski

„Biti pozitivniji kada je u pitanju vođeno čitanje. Pokušati ući u to pozitivnijeg načina razmišljanja i pronaći zanimljive i zabavne aktivnosti za učenike.” – Monica M.

Ponekad, učitelji jednostavno trebaju pobijediti ovu zimsku depresiju. Proljeće je pred vratima. U međuvremenu, iskušajte ove zabavne savjete koji će vam pomoći da se dobro osjećate i pridržavate svojih novogodišnjih odluka.

■ O BRIZI ZA SEBE:

„Vježbati svaki dan. Ostati u kondiciji!” – Leah M.

„Dogovoriti se sa svojim djetetom o pijenju više vode.” – Sharon N.

„Poboljšati svoje kulinarske vještine! Jednom tjedno skuhati večeru i preuzeti kupnju namirnica (da bih uštedjela!). Također, smanjila sam račune za hranu i bacam manje hrane time što smo kao obitelj svjesniji onoga što trebamo i što ćemo zaista koristiti.” – Rebecca B.

„Voditi dnevnik. Željela sam to napraviti već nekoliko godina i ostala sam predana tome do sada.” – Allisa S.

„Bolje se brinuti za sebe.” – Kalli W.

„Popiti dovoljno vode svaki dan i otići u šetnju barem tri puta tjedno!” – Dani S.

Ključno je pronaći vremena za teretanu odnosno vježbanje.

Također nam se sviđa ideja zdravog ručka za učitelje.  A trebali bismo pokušati i smanjiti konzumiranje „brze hrane”.

Ali budimo iskreni. Ladica u kojoj držimo slatkiše ono je što nam daje snage da izdržimo dan.

■ O RAVNOTEŽI IZMEĐU POSLA I PRIVATNOG ŽIVOTA:

„U svojoj sam petoj godini poučavanja i imao sam problema pokušavajući pronaći ravnotežu između posla i privatnog života. Ove sam godine odlučio početi ulagati više truda i uzbuđenja u svoje aktivnosti za učenike.” – Jordyn G.

„’Vodite brigu prvenstveno o sebi. Posao nije vaš prvi prioritet.’ To je podsjetnik koji u svoj planer upisujem svakog tjedna da bih se podsjetila da sam prvo ljudsko biće, a tek onda učiteljica.” – Rachel K.

„Zatražiti pomoć i napuniti baterije kada mi je to potrebno.” – Dani S.

„Biti svjesnija u izgradnji i razvijanju odnosa, u aktivnostima koje planiram te potražiti pomoć i podršku kada je to potrebno.” – Rose L.

„Unijeti više sreće u svoj život. Provoditi više vremena sa svojom obitelji i prijateljima, bez osjećaja krivnje da zbog toga pate moji učenici.” – Ellen P.

„Pobrinuti se da budem više prisutna. Iako je posao učitelja stresan, planiram duboko disati, smijati se i uživati u svom poslu – zbog toga što imam najbolji posao na svijetu.” – Enaka

Pronaći ravnotežu između posla i života jedan je od najtežih ciljeva za nas učitelje. Sve se svodi na postavljanje granica.

Ali ne morate izabrati između toga da budete dobar roditelj i dobar učitelj. I ne morate se osjećati krivim zbog toga.

 

…………………..

NAPOMENA:

  • We Are Teachers mrežna je zajednica edukatora čija je misija inspirirati učitelje i pomoći im dijeljenjem praktičnih razrednih ideja, savjeta i učiteljskog humora.
  • Izvor: weareteachers.com