Savjeti stručnjaka
„ŽIVI I UČI”, RADO PODSJEĆAJU UČITELJI
Vještine i kvalitete koje možemo naučiti od svojih učenika
objavljeno: 18. travnja 2019.

„Živi i uči”, rado podsjećaju učitelji. I sami bi se trebali pridržavati ove mudrosti. Oni prisustvuju webinarima, sudjeluju na međunarodnim učiteljskim natjecanjima i kvizovima, usvajaju iskustva starijih kolega.

Ali mogu li učitelji naučiti nešto korisno i zanimljivo od svojih učenika? Da. I još jednom, naravno, da, da!

✿ RADOVATI SE SITNICAMA

Prvi snijeg, šljokice, kapljice na prozoru, cvjetna grana jorgovana, točan odgovor ispisan na ploči – sve to stavlja osmijeh na lice učenika i čini ih zadovoljnima.

Upravo ta vrsta zadovoljstva nedostaje u svakodnevnom životu odrasle osobe. Ako gledamo na svijet iz toga kuta, tada „lirske digresije”, čak i na satu matematike, nisu gubljenje vremena, jer ste se posvetili također vrlo važnoj lekciji – diviti se prvom snijegu.

✿ BITI DOBRI I VELIKODUŠNI

Dječje srce posebno snažno reagira na nepravdu ili tugu. Prvašići su se skloni odreći obroka za cijeli razred kako bi nahranili psa lutalicu sa štencima. Učenici petog razreda zatražit će od nastavnika biologije da pomogne ptiću koji je ispao iz gnijezda.

Čak i ako se ovakvi detalji ne uklapaju u nastavni plan, čine nas boljima i humanijima te su mnogo učinkovitiji od bilo kojeg predavanja o etici i moralu.

✿ PRATITI I RAZUMJETI TRENDOVE

Koji je najnoviji film izašao, tko je izvođač najnovijeg hita? Prateći trendove, bolje ćete razumjeti način života i interese mlađe generacije.

✿ RAZVITI IZNIMNO STRPLJENJE

Deset puta objasniti decimale ili proces pretvaranja alkana u alkene nije zaobišlo nijednog učitelja. Možete se ljutiti, vikati, koriti učenike ili se pomiriti s činjenicom da neke stvari morate ponoviti deset i više puta kako bi vas razumio svaki učenik.

✿ KREATIVNO RAZMIŠLJATI

Katkad nam se čini da je učenička kreativnost neograničena. Odgovarati pred pločom, a da niste pročitali ni slova? Lako. Osmisliti nov način prepisivanja na testu? Nema problema. Preslikati skenirani crtež i prodati ga pod remek-djelo? Jednostavno.

Naravno, takve trikove treba primijetiti i ispraviti. No i odrasli bi trebali imati na umu da, osim izravnog puta, postoji i na desetine zaobilaznih.

✿ SPRIJATELJITI SE S TEHNOLOGIJOM

Otvoriti profil na internetskoj stranici, pronaći i preuzeti e-knjigu, promijeniti veličinu fonta na mobilnom zaslonu, instalirati antivirusni program – svaki će se učenik sa svime time uspješno nositi. Ako ne znate funkcije na novom telefonu ili ste se izgubili na internetu, potražite pomoć svojih učenika. To nije sramota. Učenik će se poučavajući naučiti strpljenju i tako ćete ostvariti dvostruku korist.

✿ STVARATI VELIKE PLANOVE

Kupiti mercedes, postati poduzetnik, raditi u Silicijskoj dolini, izumiti vremenski stroj, postati poznati pjevač – djeca se ne boje sanjati.

Ali većina odraslih izgubila je mladenački entuzijazam i vjeru u vlastitu snagu. Kod njih više ne funkcionira princip „želim znači – mogu”, a uz ovakav stav moguće je pomicati planine.

………………

NAPOMENA

  • RUSIJA: Mega Talant – centar za razvoj talenta, organizira tečajeve, olimpijade, kreativne radionice, turnire.
  • Izvor: mega-talant.com