Školska knjiga za vas
OŠ „SRDOČI“, RIJEKA
Virtualni, ali i susreti uživo za najmlađe učenike
objavljeno: 12. travnja 2022.

Ožujak i travanj 2022. ostat će u posebnom sjećanju učenicima prvih i drugih razreda škole „Srdoči“. Učenici 1. a razreda imali su svoj prvi službeni susret s književnicom čija djela čitaju kao lektirne naslove: „posjetila“ ih je Željka Horvat Vukelja i to putem Zooma!

Jednosatni je književni susret organiziran u suradnji sa Školskom knjigom, a realiziran je u školskoj knjižnici. Književnica je cijelo vrijeme održavala aktivnu komunikaciju s učenicima koji su oduševljeno sudjelovali u raspravi i odgovarali na sva njezina pitanja.

Uglavnom je bilo riječi o glazbenom ukusu i raznim glazbalima, čitalačkim preferencijama, ali rješavali su i slikovne rebuse i poslušali najnoviju priču koju je autorica pripremila specijalno za njih i ovu prigodu.

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana dječje knjige susret je ponovno realiziran zadnji dan ožujka. I ovaj su susret sa Željkom Horvat Vukeljom učenici 1. b, 1. c i 1. d. te njihove učiteljice imali u knjižnici zahvaljujući Zoomu.  

Književnica je naposljetku sve prvašiće pohvalila, dala im čistu peticu za aktivnost i lijepo ponašanje, ali i za poznavanje glazbenih instrumenata o kojima je bilo riječi te zamolila učiteljice da im te petice iz Glazbene kulture upišu i u e-imenik.

Učenici i učiteljice nisu imali ništa protiv, kao ni protiv toga da nas „teta Željka“ što prije posjeti ponovno, ali najbolje osobno!

Baš u jednom takvom susretu imali su priliku uživati svi učenici drugih razreda koje je povodom obilježavanja Svjetskog dana pripovijedanja posjetila profesionalna pripovjedačica bajki Margareta Peršić!

Susret je u organizaciji Školske knjige realiziran u školskoj knjižnici početkom travnja u dva zasebna termina, a nazočilo mu je stotinjak učenika drugih razreda sa svojim učiteljicama, vjeroučiteljicom i školskom knjižničarkom koja je održala uvodnu i zaključnu riječ.

Pripovjedačica Margareta Peršić najprije je nastupom oduševila učenike 2. a. i 2. b, a potom i učenike 2. c i 2. d ispripovijedivši im dvije različite ruske narodne bajke, uključivši pritom aktivno u pripovijedanje i same učenike i učiteljice, koji su pod njezinim mentorstvom redom postajali kraljevi, carevići, starice i starci, majke, očevi i drugi živopisni likovi iz bajki.

Svi su se nazočni složili da je ovaj susret bio jedno sasvim novo i originalno iskustvo te da bi vrlo rado ugostili pripovjedačicu svake godine!

■   Piše: Nensi Čargonja Košuta, stručna suradnica knjižničarka | OŠ „Srdoči“, Rijeka ■