Zanimljivosti
LABIN
Uspješan projekt „Ca su jali i pili naši stori“
objavljeno: 15. ožujka 2015.

On je učenike poučio kako pravilno rezati kapulu, češnjak, očistiti i filetirati ribu, skuhati istarski brodet i palentu kao prilog. Uz kuhanje, David Skoko je labinske srednjoškolce poučio o brojnim posebnostima tradicionalne kuhinje i zdrave prehrane.

Dok se kuhalo, pokazao je školarcima i druge načine učenja, objasnio važnost suradnje u školi i na poslu,  potaknuo ih na istraživanje, ali i na konkretnom primjeru objasnio kako ih motivirati u radu i učenju.

Što se radilo?

Učenici su podijeljeni u skupine: istražili povijest kuharstva, kreirali plakate s različitim temama o hrani, napisali svoje najdraže „starinske“ recepte, propitivali što se nekad jelo i pilo, ali i saznali kako se proizvode određene vrste hrane i pića…

Kako je došlo do ideje za projekt?

Učenici su se, osim na televiziji i ostalim medijima, s vrsnim kuharom Skokom upoznali na „Susretu ljudskih prava“ u Puli, kada je održao predavanje s temom: „Što jedemo i kako se zdravo i kvalitetno hraniti?“.   Budući labinski kuhari, konobari i trgovci bili su oduševljeni načinom na koji Skoko sve to radi i kako prenosi znanje pa je uz vodstvo profesorice povijesti i bontona Sanje Gregorinić odlučeno da se majstora kuhinje pozove u njihovu Srednju školu Mate Blažina. Prof. Gregorinić je to još povezala s poviješću i došla na ideju da se napravi projekt „CA SU JALI I PILI NAŠI STORI“. 

Nakon svega, projekt je zaista ostvario cilj: pokazao je učenicima druge načine učenja, važnost suradnje u školi i na poslu, kako ih potaknuti na istraživanja i dao im motiv za daljnji uspješan rad i učenje.