Zanimljivosti
BIZOVAC
Na poseban način slave Dan OŠ Bratoljub Klaić
objavljeno: 3. lipnja 2015.

Onaj tko je bio na Danu škole u Bizovcu, može reći da je „prošetao“ šorom slavonske povijesti. Učenici i njihovi roditelji, učiteljice i učitelji kao i svi djelatnici škole zajedničkim su snagama, kreativnošću i zanimljivim idejama osmislili povratak u prošlost na jedan dan. U tome su im pomogli i suradnici – izlagači i čuvari starih zanata i običaja sa svih strana Valpovštine, ali i šire Slavonije.

Kroz  proteklih osam  godina, Dan škole u Bizovcu obilježava se  pod nazivom Što bi stari rekli sada.

Tako je bilo  ove godine. Više od tisuću ljudi sudjelovalo je u ovoj tradicionalnoj manifestaciji  koju organiziraju učenici i djelatnici OŠ Bratoljuba Klaića u Bizovcu. Glazbeno scenski program u kojem su sudjelovali  učenice i učenici bio je najbolji uvod u brojna uprizorenja iz vremena prabaka i pradjedova.

Najsretniji  i najradosniji sudionici  programa bili su mališani iz Habjanovaca i njihov državni prvak u sviranju bisernice, učenik Karlo Pančić. Uz razrednu kolegicu Lanu Šarčević,  Karlo je odsvirao taktove  slavonskih bećaraca, a bećarce su ispjevali učenici od prvog do četvrtog razreda PŠ Habjanovci.

Školski zbor i tamburaši  ispunili su ovaj događaj s puno tradicijskih nota valpovačkog kraja i tako dočekali posebne goste: bivše sportaše –  Kaju Ileš i Miroslava Liovića. Proslavljena  rukometašica, Kaja Ileš svake  godine otvara sportska natjecanja učenika, a ove godine uz nju je bio i Miroslav Liović, bivši europski i svjetski prvak u kuglanju.

U nastavku programa učenici svih razreda natjecali su se u različitim starim sportovima: skakanje u vreći, trčanje uz šinju, hodanje na štulama, gađenje lukom i strijelom, gađanje kozane, bacanje potkove, te povlačenje mosora i užeta. 

Osim sportskih mogli su se vidjeti i drugi zanimljivi  sadržaji koji su sve skupa zakratko vratili u stara vremena.  

Kao da ste se zaista vratili u vrijeme koje ocrtava stil života naših starih. Što bi oni na sve ponuđeno imali za reći? Ne želimo zaboraviti, već želimo očuvati i učiniti zanimljivim tragove  prošlosti našeg zavičaja, kažu u Bizovcu.

Posebnu zahvalu za idejni poticaj zaslužio je umirovljeni učitelj Marin Janković, koji je prije osam godina inicirao i osmislio  ovaj tradicionalni  kulturno-sportski događaj. Načelnik općine Bizovac, Srećko Vuković  nakon pozdravnog je govora školi darovao modernu pećnicu za potrebe mliječne kuhinje u školi. Na kraju projektnog dana uručene su i medalje mladim sportašima, ali i najzaslužnijim pojedincima, pri čemu je ravnatelj škole Ante Lovrinčević svima njima uručio zahvalnice za odličnu suradnju tijekom svih prošlih godina.