Zanimljivosti
CJELOGODIŠNJI PROJEKT U OŠ VIDOVEC
Čitajući putujem – putujući čitam
objavljeno: 20. listopada 2017.

…  ne čitaju kvalitetna djela te ih treba dodatno motivirati i poticati na čitanje s pomoću različitih aktivnosti. Kao organizatorica projekta, pokrenula sam i osnivanje Čitateljskoga kluba Škole. Članovi su Kluba učenici koji žele dodatno razgovarati o književnim djelima s temom putovanja te sudjelovati i u ostalim cjelogodišnjim aktivnostima vezanima za projekt.

 U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja već desetljećima promiče važnost knjige i čitanja u životima pojedinaca i društva, u projekt su se uključili svi učenici i učitelji Škole. Aktivnosti su se provodile u školskoj knjižnici, gdje su svi učitelji, učenici i zaposlenici Škole, ali i gosti iznenađenja sudjelovali u čitateljskom maratonu, tj. svakodnevnome glasnom čitanju prema mogućnostima s obzirom na raspored. Budući da je tema projekta bila putovanje, čitala su se nezaboravna i neponovljiva književna putovanja stvarnim i izmišljenim svjetovima (Oz, Zemlja Čudesa, Nigdjezemska, Međuzemlje, Narnija, Zemlja Liliputanaca, oko svijeta, u središte Zemlje, na pusti otok…). Razrednici su sa svojim razredima također obilježili Mjesec hrvatske knjige u školskoj knjižnici te čitali priče i romane s motivima putovanja, putopisa, putničkih dnevnika, turističkih vodiča i razglednica koje su učenici mogli i donijeti prema osobnim željama i afinitetima. Od svih prikupljenih materijala, razglednica, prospekata, putničkih dnevnika i planova organizirana je izložba. Za čitateljski maraton posebno je opremljen i čitateljski kutak sa sagom, dekicom i naslonjačima kako bi se svi sudionici osjećali što ugodnije i opuštenije, a učenici su mogli donijeti i svoje jastučiće, dekice, prekrivače…

Čitali su učenici, razrednici, knjižničarka, predmetni učitelji, stručni suradnici, računovotkinja, čak i školska liječnica koja je došla cijepiti učenike. Na satovima lektire učenici su dramatizirali i glumili dijelove knjiga s temom putovanja (Bajka o vratima i Sretni princ), a gledali su se i filmovi s motivima putovanja (npr. Srce od tinte, dokumentarci Stipe Božića itd.).

Učenici i učitelji koji nisu imali neki sat, također su sudjelovali u čitateljskom maratonu, a raspored čitanja bio je izvješen na ulazu u knjižnicu prema dogovoru s učiteljicom Ivanom Mrvelj, školskom knjižničarkom.

Članovi Čitateljskoga kluba čitali su književna i neknjiževna djela ili ulomke s temom putovanja (Cornelia Funke, Srce od tinte; Sanja Lovrenčić, Užitak koji osjeća vozač kad netko trči; Julijana Matanović, Božićna potraga – tekstovi Rođena na Božić i Buđenje; Stipe Božić, Svete planine svijeta; Jasna Horvat, Antiatlas – tekst Kina; Kristina Wolsperger Danilovski, Danci i stranci; Kristina Gavran, Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu – tekstovi Čaj i Najljepša kuća u kraju; Davor Rostuhar, Samo nek’ se kreće! – tekstovi Sirija i Grčka; Aleksandar Genis, Ruski hljepčić i druga kulinarska putovanja – tekstovi Dolce vita – Italija i Euroazijatstvo – Turska; Hrvoje Šalković, Nulti meridijan – tekst Velika bijela psina), putopise iz Modre laste, obilježili Međunarodni dan pismenosti te rođendan pjesnika Dragutina Tadijanovića, a na kraju Mjeseca knjige organizirali kviz o poznavanju različitih svjetskih odredišta koja privlače ljubitelje putovanja, kao i književnih djela i ulomaka s temom putovanja.

Projekt se nastavio, a neke od sljedećih aktivnosti Čitateljskog kluba bile su javna čitanja, susreti sa zavičajnim književnicima, organiziranje nagradnog natječaja vezanoga za pisanje pisama Djedu Božićnjaku (uz tu je aktivnost nastala i radijska emisija Vita jela, zelen bor…), darivanje knjiga, izradba i pisanje najljepših božićnih čestitaka (uz tu je aktivnost provedena zajednička radionica učenika i roditelja), obilježavanje Dana dječje, hrvatske i svjetske knjige, obljetnice rođenja i smrti poznatih književnika itd. Na kraju projekta organizirana je izložba svih radova vezanih za projekt te objava fotografija različitih aktivnosti na mrežnim stranicama Škole. Ove godine nastavljamo istim tempom. Naslov projekta je „Jednaki, a različiti“.

……….

Sanja BIŠKUP, prof. | OŠ VIDOVEC