Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).​
ZA BISTRE GLAVE
Anegdote i manje znane stvari iz života poznatih književnika
objavljeno: 22. siječnja 2016.

■ Mađarskog književnika Ferenca MOLNARA (1878. – 1952.) zamolili su da napiše kritiku o premijeri prve komedije nekog mladog autora.

 – Ne prihvaćam! – odgovori Molnar. – Komad je loš, autor je dvostruko jači od mene i, kao što se iz njegove komedije vidi, ne zna za šalu.

■ Na nekoj večeri jedna je dama, koja je sjedila do njemačkog pjesnika Theodora STORMA (1817. – 1888.), počela razgovor o bigamiji jer su lokalne novine upravo objavile članak o toj temi. Nakon nekog vremena upita ga:

 Što mislite, gospodine Storm, koja je najstroža kazna za bigamiju?

 Najstroža?! – zamisli se, ali ubrzo odgovori: – Dvije punice.

■ Engleski književnik Lord BYRON [1788. – 1824.] našao se u društvu u kojemu se raspravljalo o Petrarcinim sonetima. U jednom trenutku, kada više nije mogao slušati, uzviknuo je:

 – Da mu je Laura bila žena i da su imali djece, zar mislite da bi Petrarca cijeli život pisao sonete?

■ Jednog je dana engleski književnik Jonatan SWIFT (1667. – 1745.) bio u društvu čovjeka koji se pretjerano hvalio svojim pretcima i njihovim djelima.

Nakon što je Swiftu dosadilo slušati, pogledao ga je i rekao mu:

Kada Vas pogledam, odmah se sjetim krumpirâ.

Krumpirâ? A zašto baš krumpirâ?

Zato što je i kod njih sve što valja pod zemljom! – objasni, bez puno ustručavanja, Swift. 

■ Jeste li znali da je Cervantes bio bez ruke?

Slavni španjolski književnik Miguel de CERVANTES (1547. – 1616.), autor Don Quijotea, izgubio je ruku u pomorskoj bitki između Osmanlija i kršćana kod Lepanta 7. listopada 1571.

■ Jeste li znali kako je mačak pomagao Danteu?

Talijanski književnik Dante ALIGHIERI (1265. – 1321.], autor Božanstvene komedije, izdresirao je svog mačka da mu sjedi za stolom, uz njega, i pridržava mu upaljenu svijeću da bi pjesnik mogao čitati. 

■ Jesti li već čuli kad je naučio pisati Andersen?

Hans Christian ANDERSEN (1805. – 1875.), pisac svjetski poznatih bajki, naučio je čitati i pisati u petnaestoj godini života.

■ Koji je književnik odbio primiti Nobelovu nagradu?

Poznato je da je Jean Paul SARTRE, francuski književnik, 1964. godine ODBIO primiti Nobelovu nagradu dodijeljenu mu za književnost i nikada nije objasnio taj postupak.

Ali, donedavno je bilo nepoznato je da se 1975. obratio Švedskoj akademiji tražeći da mu se isplati novčani iznos nagrade.

Odbijen je s obrazloženjem da je novac vraćen u fond Nobelove nagrade.

…………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je tri radiokviza (više od 200 emisija).