Katica Konstantinović već 15 godina radi kao učiteljica. Radi u Osnovnoj školi Nikole Tesle, Mirkovci. Iako je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja je volonterka, državna instruktorica i trenerica voditelja u Savezu izviđača Hrvatske. Ovo je najnovija kolumna na Školskom portalu – učitelji od listopada 2016. godine svake srijede mogu pratiti događaje iz simpatične učionice i prijedloge ove kreativne učiteljice.
KREATIVNI KUTAK UČIONICE
Blagdanski darovi
objavljeno: 27. prosinca 2017.

Igre je moguće ispisati na malo tvrđem papiru ili na običnome pa ih plastificirati i izrezati. Ako si date truda, lijepo ih možete i upakirati u prigodne kutijice pa darovati dragom biću ili ih pak pospremiti u torbu ili automobil pa možete imati praktičnu društvenu igru kamo god odete.

 

DOMINO

Pravila igre

Igra se sastoji od seta igraćih pločica. Tradicionalni kinesko-europski set domina sastoji se od 28 domina, zvanih još kartice, pločice, kamenje…

Cilj igre jest riješiti se svih domina prije protivničkih igrača.

Domino-pločice potrebno je okrenuti licem prema dolje na stol te ih promiješati. Igrači si uzimaju po sedam pločica. Igrač koji ima dvostruku dominu počinje igru. Na stol stavlja prvu dominu.

Drugi igrač stavlja svoju pločicu (nije bitno s koje strane) vodeći brigu o tome da treba imati sličicu na svojoj domini koja odgovara pločici koja se nalazi na stolu.

Ako igrač koji je na redu nema pločicu s odgovarajućom slikom, tada vuče novu pločicu iz hrpe domina koje su ostale od početka igre.

Pobjednik je igrač koji prvi ostane bez domina.

 Ako igru igra više igrača, onda u slučaju da igrač ostane bez domina za izvlačenje, uzima domine od drugih igrača.

  

  • IGRA MEMORIJE

Pravila igre

Dobro izmiješane kartice posložite na stol tako da su slike okrenute licem prema dolje, a složene su u obliku pravokutnika (preporuka: 5 x 6). Poleđina svake karte mora biti dobro vidljiva, tj. kartice se ne smiju doticati.

Igru počinje igrač prema dogovoru, a nastavljaju ostali igrači u smjeru kazaljke na satu. Igrač okreće dvije kartice, pazeći da svatko tko igra može vidjeti slike.

Ako slike preokrenutih karata odgovaraju jedna drugoj, igrač si ih uzima i stavlja ih sa strane, te okreće druge dvije kartice.

Sve dok igrač uspijeva okrenuti par kartica koje odgovaraju jedna drugoj, ima pravo okretati kartice. Čim okrene dvije karte koje ne čine par, njegovo je pravo okretanja završeno, a igru nastavlja sljedeći igrač.

Pobjednik je igrač koji je prikupio više parova kartica.

  

  • IGRA KUGLICA – BORIĆ (KRIŽIĆ KRUŽIĆ)

Pravila igre

Igra za dva igrača.

Tablicu za igru i figurice bilo bi dobro nalijepiti na čvršći karton pa izrezati.

Jedan igrač izabire boriće, a drugi kuglice. Tim će znakovima u igri obilježavati svoje kvadrate.

Igrači naizmjence postavljaju svoje žetone (borić ili kuglica) u slobodan kvadrat.

Cilj igre je u jednom nizu (vodoravno, uspravno ili dijagonalno) postaviti svoja tri znaka.

 

IGRA SUDOKU

Pravila igre

Cilj originalne igre Sudoku jest ispuniti sva polja brojevima od 1 do 9, s tim da se svaki broj smije pojaviti točno 9 puta.

Jedan broj smije se pojaviti samo jedanput u svakom retku, svakom stupcu i svakom odjeljku od 3×3 polja. Na početku igre otkriveni su određeni brojevi, a rješavač mora otkriti gdje se nalaze svi ostali brojevi i kako su raspoređeni.

Sudoku može imati više rješenja, ako je na početku otkriveno malo brojeva. Jedini način rješavanja sudokua jest metoda eliminacije, a tu primjenjujemo svojstvo da se jedan broj smije pojaviti samo jedanput u svakom stupcu, retku i bloku. Rješavanje postaje lakše što se veći broj brojeva otkrije.

Moja verzija igre malo je jednostavnija jer nema brojeve, nego ukupno šest različitih božićnih motiva, što znatno olakšava igru (u prilogu imate i jednostavniju verziju s četiri motiva).

Predlažem da igru ispišete na pisaču u boji te plastificirate i ploče za igru i simbole (žetone).

  

Želim vam veselu i uspješnu 2018. godinu te pregršt osmijeha i veselih igara.

Piše: Katica KONSTANTINOVIĆ, učiteljica, OŠ Nikole Tesle, Mirkovci

Iako joj je učiteljski poziv primarni, dvije je godine predavala matematiku u višim razredima osnovne škole. Dugogodišnja volonterka, državna instruktorica, trenerica voditelja te načelnica za program Saveza izviđača Hrvatske.