Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
UČENJE NA DALJINU ■ LJETNI SERIJAL ■
Canva – uvod [izrada postera, pohvalnica…]
objavljeno: 29. srpnja 2020.

Što je Canva? Canva je besplatni alat namijenjen izradi postera, diploma, čestitki i sličnih materijala. U radu s učenicima najpogodniji je za izradu postera, pohvalnica razrednika ili diploma/ priznanja…

Kako se prijaviti/stvoriti korisnički račun te započeti izradu postera, diplome itd. ?

Prije korištenja alata, potrebno se prijaviti Google računom ili putem Facebook korisničkog računa. Nakon toga na e-mail dolazi zahtjev za potvrdu korisničkog računa. Potrebno je kliknuti opciju „Potvrdi moj račun“ [Confirm my account]. Čim potvrdite svoj korisnički Canva račun, moći ćete početi izrađivati materijale u Canvi.

Za početak, u tražilicu je potrebno upisati www.canva.com. Nakon toga potrebno je odabrati opciju prijave [Google račun ili Facebook korisnički račun] te kliknuti tipku „Sign up“ [Registracija].

Zatim kliknite opciju „Create a design“ [Izrada dizajna].

Pojavit će se izbornik u kojem je potrebno odabrati opciju „Poster“ za izradu diplome, pohvalnice itd. Također, Canva nudi dodatne mogućnosti [npr. izrada prezentacije ili videa, no o tome će biti riječi u narednim člancima].

Izrada postera/diplome/pohvalnice

Za izradu vašeg postera potrebno je prvo odabrati predložak. Iako je moguće samostalno ugrađivati elemente kao što su: pozadina, ukrasi, tekst itd., puno je lakše i jednostavnije iskoristiti neki od postojećih Templatesa [Predložaka]. Predlošci se mogu također uređivati. Kako biste lakše odabrali koji vam se predložak najviše sviđa, možete upisati određeni pojam u tražilicu predložaka [na engleskom jeziku].

OSIM PREDLOŽAKA U IZBORNIKU SE NALAZE I SLJEDEĆI ELEMENTI:

  • Uploads – odnosi se na fotografije i videozapise koje ste učitali sa svojeg računala
  • Photos – ponuđene fotografije koje možete pretraživati [upisivanje pojma u tražilicu iznad na engleskom jeziku]
  • Elements – elementi [različiti ukrasi, oblici, naljepnice] koje možete umetnuti na svoju pohvalnicu, diplomu itd.
  • Text – ponuđeni fontovi koje možete koristiti u izradi [pokraj svakog stoji natpis FREE ako je besplatan ili cijena ukoliko se plaća – većinom su besplatni]
  • Videos – umetanje ponuđenih videozapisa koje je moguće pretraživati kao i fotografije
  • Background – odabir pozadine [ako ne želite koristiti  i uređivati postojeće predloške]
  • Folders – omogućuje izradu mapa [besplatno prvih 30 dana]
  • More – više opcija koje Canva nudi [dodatne aplikacije]

Dijeljenje izrađenog

Nakon što ste zadovoljni svojom pohvalnicom ili posterom, napravljeno možete podijeliti sa svojim kolegama i kolegicama [upisati e- mail adresu]. Također, ono što ste izradili možete ispisati [isprintati] ili preuzeti na svoje računalo kao pdf dokument, fotografiju [png, jpg], video ili gif [Canva „sama predlaže“ najpogodniji oblik datoteke]. Ukoliko izrađujete pohvalnice i ne želite svaku pohvalnicu „fizički“ potpisivati, možete koristiti online potpisivanje dokumenta.

Sve dodatne informacije o Canvi pogledajte OVDJE.

Nadam se da će Vas prikazano motivirati za samostalnu izradu diploma i pohvalnica za vaše učenike.

■ Piše: Angelina JAKOPIN VUK ■  Novopridošla sam u „krug učiteljica razredne nastave [modul: informatika] ■ “ Volim učiti o novim mogućnostima poučavanja putem IKT tehnologije kao i pokazati drugima vlastite primjere rada koristeći spomenuto. Želja mi je pokazati kako svi mogu naučiti koristiti web alate i ostalu IK tehnologiju i time dodatno zainteresirati učenike za predviđene nastavne sadržaje. Drugim riječima, volim učiti, raditi, osmišljavati i gledati svijet „očima učenika.“ ■

■ Nastavak 1. ■ Digitalno učenje i digitalni alati

■ Nastavak 2. ■ Google Forms [obrasci]

■ Nastavak 3. ■ Google Forms – izrada kviza

■ Nastavak 4. ■ Izrada digitalnog Escape rooma [Kviza s ključem]

■ Nastavak 5. ■ Adobe Spark [1.dio]

■ Nastavak 6. ■  Adobe Spark [2.dio]