Dnevnik jednog odrastanja

DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA

Naš je korak lak…

ponedjeljak, 9. listopada 2017.

U posljednjoj sam kolumni pisala o tome kako učitelji brzo i s lakoćom usvajaju dječje igre, a u ovoj ću pisati o tome koliko djeca vole te igre.

Naš je korak lak…

Budući da ove godine imam prvašiće, dugo sam razmišljala o tome koje ću metode rada primijeniti ako učenici budu prebučni ili se tko od njih bude neprimjereno ponašao. Međutim, na moju veliku sreću, ni u petom tjednu nastave nemam takvih situacija. Od početka sam sve pripremala tako da atmosfera u razredu bude poticajna, ali smirujuća. Drugog sam dana nastave shvatila da je skladba / pjesma / glazbena igra najbolji način za postizanje tog cilja.

Drugog dana prvog razreda, kad učenici uopće nisu bili koncentrirani jer su bili u novom, nepoznatom prostoru s novim prijateljima i jer nisu bili naviknuti biti mirni toliko vremena, predložila sam im pjevanje i zagrijavanje prstiju.

Otada prije svakog sata pjevamo i igramo tu glazbenu igru i zagrijavamo prste. Još je ljepše otkad smo smislili dodatne dvije kitice i obogatili igru mnoštvom novih pokreta, a neki od njih uključuju i igru u paru.

U dvorani za tjelesnu kulturu najlakše ih je zainteresirati igrom s pjevanjem. Vrlo smo brzo čak i ponavljanje nekih vježbi izvodili u ritmu brojenja prema nekoj njima poznatoj dječjoj melodiji. To je prvi put izazvalo smijeh, ali ubrzo su i sami pjevušili ponavljajući neke motoričke pokrete.

Zatim smo zaigrali i dječje igre s pjevanjem „lanca probijanca” i „ide mačka oko tebe”. Mnogi su se prvi put susreli s tim igrama, ali su ih iznimno dobro prihvatili. Stoga te igre otad igramo i u učionici.

Učenici vole i igru u kojoj trče sve dok svira neka melodija. Katkad pjevam neku pjesmu, a oni se igraju lovice onoliko dugo koliko pjevam. Kad prestanem pjevati, moraju se „zamrznuti“. Naravno da ih takve igre vesele, a zbog toga što moraju pozorno slušati, potiču ih da budu pozorni i tihi.

TIJEKOM DRUGOG TJEDNA nastave počeli smo (zbog obilnih kiša) pjevati i dječju pjesmu Kruška, jabuka, šljiva

Veselje zbog toga što su naučili tu pjesmu ubrzo smo prenijeli na papir – naslikali smo ritam pjesme i voćke koje se u njoj spominju.

  

To nije bio kraj naših glazbenih igara. Zajedno smo smislili i koreografiju za izvođenje te skladbe. Učenici su plesali u paru. Sad imamo još jednu glazbenu igru s plesom koju ponavljamo u svojim kratkim stankama. Ona ih veseli i njihov prirodni motorički nemir usmjerava prema kretanju u ritmu.

U ČETVRTOME SMO TJEDNU počeli učiti još jednu tradicionalnu pjesmu – Mali bratec Ivo.

Dok o tome svemu pišem, postaje mi jasno da se samo mjesec dana nakon početka nastave imamo čime pohvaliti. Zato ćemo organizirati druženje s roditeljima na kojem ćemo pokazati što smo sve naučili u samo 20 radnih dana.

Meni je najveća pohvala to što učenici vole te aktivnosti, što ih kratke glazbene stanke vesele i svi u njima sudjeluju. Čak ih katkad zateknem kako pišu pjevušeći neku našu pjesmu. To ih potiče da što prije završe s pisanjem jer znaju da nakon toga slijedi neka nova glazbena igra.

...........

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/prvibsvetanedelja/  | UHURN Zvono

...........

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.

 

Vezani članci
Školski portal: Želim znati više

Želim znati više

U prvom razredu tijekom obrade novih sadržaja volim prepričavati sličice…

Školski portal: Muke po slovima

Muke po slovima

U takvim me raspravama uvijek zanima na čemu ljudi temelje…

Školski portal: Gdje je nestao zanos?

Gdje je nestao zanos?

Veseli me što neke kolegice i kolege nisu izgubili zanos…

Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Dan kada se slavi – knjiga

Dan kada se slavi – knjiga

O tom je datumu odlučilo jedno…

Školski portal: Ne volim jadikovke o tome kako je sve loše

Ne volim jadikovke o tome kako je sve loše

… svejedno će ih blatiti i…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Zašto su učitelji tako umorni

Zašto su učitelji tako umorni

Ako ste poput većine učitelja koje…