Dnevnik jednog odrastanja

DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA

Vrednovanje tijekom usvajanja množenja i dijeljenja

ponedjeljak, 29. travnja 2019.

U drugom je razredu u matematici jedan od glavnih zadataka usvajanje tablice množenja i dijeljenja. Otprilike zajedno s koracima u usvajanju množenja i dijeljenja i mene su dočekali virtualni zadatci o vrednovanju u virtualnoj učionici na Loomenu.

Vrednovanje tijekom usvajanja množenja i dijeljenja

Usvajanju množenja i dijeljenja potpuno sam posvećena, jer smatram da je to matematička radna osnovica odnosno baza za daljnje dobro usvajanje sadržaja i razvijanje matematičke pismenosti, kasnije je mnogo lakše nadograđivati ako su temelji dobri.

Odlučila sam svakome broju pristupiti drukčije, a prije samog postupka upoznala sam roditelje s time kako ću vrednovati elemente usvajanja i kojim ću se postupcima služiti.

Da bih što bolje obradila tematiku proučavala sam dostupnu literaturu i naišla na podatak da se u školama na njemačkom govornom području tablica množenja i dijeljenja također obrađuje u drugom razredu i da usvojenost provjeravaju karticama vrednovanja koje oni nazivaju „matematički dril”.

Da ukratko objasnim:

a) sat usvajanja sličan je našem satu, uz različite slikovne prikaze. Na kraju sata imaju kratku provjeru „čistog računa”, koja traje od tri do pet minuta, gdje učitelj dobiva uvid u to koliko je učenika usvojilo sadržaj na samome satu

b) na sljedećem satu matematike, odmah na početku, pišu novu provjeru (koja obuhvaća od osam do deset zadataka), tijekom sata učitelj uspoređuje rezultate te odlučuje hoće li krenuti na logički zahtjevnije zadatke ili će usmeno ponavljati sadržaj množenja brojem 6 u nizu zadataka. Na kraju sata ponovo pišu kratku provjeru te učitelj procjenjuje ide li dalje sa sadržajem ili ostaje na određenom broju dok usvojenost razreda nije 75 posto.

Primjer kartice za provjeru usvojenosti množenja i dijeljenja brojem 7.

 

Za pripremu ovakvog načina praćenja i vrednovanja potrebno je bilo odabrati i alat u kojem ću izrađivati kratke provjere odnosno kartice vrednovanja te sve uskladiti s Pravilnikom o praćenju i ocjenjivanju učenika.

Odabrala sam alat Worksheet crafter, jer generira zadatke ovisno o zadanim okvirima. Na primjer, ako smo učili množiti brojem 3, dovoljno je u programu označiti da svi zadatci moraju biti obuhvaćeni množenjem broja 3, uz to sami odabirete razinu zadatka (od jednostavnih do težih).

 

Trebam napomenuti da sam za skoro svaki broj izradila 21 jedinstveni listić, koji je poslužio i za vlastito vrednovanje. Svaki sam broj dodatno oplemenila i matematičkim igrama koje sam već u prošlim kolumnama spomenula.

  • KAKO SU SE SAMI VREDNOVALI

a) često su međusobno izmjenjivali te male kartice vrednovanja i procjenjivali usvojenost. Nekad ni sama nisam trebala sudjelovati, nakon broja 5 to ih je veselilo, a i znali su da ne postoje dvije iste kartice te da kada drugoga procjenjuju moraju i sami znati sadržaj.

b) matematičke digitalne igre [ upotrijebila sam aplikacije Wordwall i Learning Apps ] – željeli su osvojiti prvo mjesto, tijekom dopunske nastave učenici koji su usvojili sadržaj ostajali bi samo kako bi igrali igre s onima kojima ide teže te da im pomognu svladati sadržaj

https://sites.google.com/view/2-b-sveta-nedelja/domace-zadace/matematika

c) odlučili su biti učitelji svojim roditeljima i sastavljali su zadatke riječima, kartice kakve su imali u školi, te potom ocjenjivali roditelje. Na taj su način podizali svoju razinu znanja i postajali kreativni osmišljavajući načine provjere.

U to vrijeme stvaranja velike zbirke materijala o množenju i dijeljenju i ja sam u virtualnoj učionici dobila zadatak osmisliti vrednovanje. Nakon pročitanoga teorijskog dijela, kockice kao da su se posložile, pa sve to radim i sada. Kao odgovor na zadatak postavila sam karticu vrednovanja kojom se koristim u svojoj učionici.

Za roditelje i učitelje navodim link prema materijalima koje sam stvorila. Možda netko pokuša na sličan način ostvariti iste rezultate.

Sandrina učionica – 2. razred

U ovom trenutku sa sigurnošću mogu reći da su svi učenici usvojili tablicu množenja i dijeljenja do 100 i da izraz „matematički dril“ ima i pozitivan prizvuk te uz mnogo pripreme i rada (i riješenih više od 200 različitih listića) uspjeh neće izostati.

…………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | 2. razred | https://sites.google.com/view/2-b-sveta-nedelja/ 

...........

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige 

Vezani članci
Školski portal: Na putu dobrote

Na putu dobrote

… koje je u svih sudionika potaknulo provođenje projekta „Dvadeset…

Školski portal: Djeca su djeca!

Djeca su djeca!

Svaki učenik nakon određenoga vremena jako dobro upozna stil rada…

Školski portal: Umorna sam, a tek smo počeli

Umorna sam, a tek smo počeli

… tražila sam informacije o tome što sve trebam pripremiti…

5+ klub
Stručni skupovi Školske knjige
Slovopis
e priručnik
Preuzimanje digitalnih udžbenika
Preuzimanje višemedijskih materijala
Preuzimanje višemedijskih materijala za srednju školu
E-priručnik Tehnička podrška
Lente vremena
Školski portal: Zimske radosti bez snijega

Zimske radosti bez snijega

… pripreme svu potrebnu odjeću i…

Školski portal: Učitelji su zabrinuti zbog Instagrama i u pravu su

Učitelji su zabrinuti zbog Instagrama i u pravu su

… među jeftinim namještajem ne nalaze…

Školski portal: Posve drukčije učenje stranih jezika

Posve drukčije učenje stranih jezika

… i ojačati kompetencije nastavnika u…

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

Finska postaje prva zemlja koja će ukinuti sve školske predmete

...nego su odlučili provesti revoluciju svojeg…

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto djeca danas šute, sjede i plaše se lopte?

Zašto je važna dinamička akomodacija i…

Nadahnjujući citati o učiteljima

Nadahnjujući citati o učiteljima

Dan učitelja, koji slavimo 5. listopada,…