Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
UČENJE NA DALJINU ■ LJETNI SERIJAL ■
Google sites New [Mrežne stranice 2. dio]
objavljeno: 16. kolovoza 2020.

Nakon što smo otkrili gdje se skrivaju mrežne stranice, krenimo u zajedničku izradu. Google-ove mrežne stranice možda nisu najbolje u pogledu dizajna, ali i o svakome od nas ovisi kako će posložiti sadržaj na njima te kako će stranica u konačnici izgledati.

Recimo kolega Denis VINCEK preselio je cijeli školski časopis svoje škole na platformu Google Sites i stvorio prve digitalne školske novine koje su ove godine nagrađene 1. nagradom Jutarnjeg lista za najbolji školski list.

Najbolji školski listovi [prvoplasirani je digitalni časopis na mrežnim stranicama Google Sites]

Dakle – nijedna platforma ne nudi apsolutno sva rješenja. Za stvaranje kvalitetnog sadržaja najvažniji ste vi, za izgled stranice najvažniji ste vi, za cjelokupni dojam najvažniji ste vi.  A mi smo tu da vam damo osnovne smjernice.

IZBORNICI:

Brzi izbornik

A] brzi se izbornik nalazi s lijeve strane, dovoljno ga je dvoklikom pokrenuti te odabrati što se i na koji način želi postaviti na stranicu: fotografija, sadržaj s računala, poveznica s GDiska, ugradnja pomoću koda ili unos teksta.

B] izbornik za stvaranje stranica sastoji se od dva dijela:

  • glavni izbornik sadrži: umetanje, stranice i teme [označeno crvenom, narančastom i zelenom bojom na slici].
  • prvi izbornik, nazvan još UMETANJE sastoji se od: unosa teksta, fotografije, ugradnje sadržaja putem koda  i povezivanja s google diskom [označeno strelicama na fotografiji 4.]

U prvom izborniku imamo i osnovne oblike dizajna/izgleda naše stranice [trenutno je prisutno 6 tema].

U prvom je izborniku i mogućnosti prikaza određenog sadržaja: sažimanje, dinamični preglednik slika, ugradnja uz pomoć gumba, razdjelnik itd.

Na kraju prvog izbornika imamo mogućnosti ugradnje sadržaja pomoću povezanih Googleovih alata.

 IZBORNICI

UGRADNJA SADRŽAJA TEKSTA

Sadržaj se ugrađuje u dio koji je označen s + i tada se pokazuju brzi izbornici, ali možete koristiti i izbornike s desne strane.

UGRADNJA SADRŽAJA U ODREĐENI OBLIK

Obrazloženje zadnjeg dijela prvog izbornika:

Kako bi ste odabrali mogućnost koja će najbolje odgovarati vašem sadržaju predlažemo da isprobate svaku od ovih mogućnosti (primjerice rotirajući izbornik slika daje mogućnost da se slike u realnom vremenu nižu jedna za drugom, trenutno je moguće  postaviti 20 slika, ovih dana bi se spremnik trebao povećati do 50 slika).

Najvažniji element u ovom zadnjem dijelu izbornika je gumb.

GUMB je interaktivni element koji se putem hiperveze povezuje sa sadržajem koji može biti smješten bilo gdje na internetu, vašem oblaku ili određenom dokumentu.

ZADNJI DIO IZBORNIKA, NALAZI SE S DESNE STRANE

Ugradnja videa s Youtube-a, karte ili kalendara je znatno olakšana jer oni pripadaju Googleovim alatima i njihova ugradnja je povezana.

Kod ugradnje dokumenata, grafikona, listova [sheet] i prezentacija potrebno ih je prethodno otključati u GDisku jer oni su na taj način vidljivi samo vama [autoru], ali ne i ostalima.

Jesu li svi elementi vidljivi najbolje je provjeriti u anonimnom prozoru ili na gornjoj alatnoj traci gdje je slika računala i tableta [to je vidljivost na različitim uređajima].

DODAVANJE STRANICA I PODSTRANICA [drugi izbornik]

Klikom na znak + dodajete novu stranicu. Ako prilikom  imenovanja stranice trebate slova č,ć,đ,š,ž koristite opciju napredno da se ne bi pojavljivali neobični znakovi kod linka vaše stranice, dakle riječ sadržaj  pod napredno napišite kao sadrzaj.

FORMIRANJE STRANICA

Početna stranica označena je slikom kuće [naslovnica], razmještaj stranica lako se napravi opcijom povuci i ispusti [drag and drop].

Kada kliknete na ime određene stranice u izborniku će vam se pojaviti tri točkice.

Tamo se kriju opcije:

 a] izrada nove početne stranice

b] duplicirana web lokacija

c] svojstva, ako želite preimenovati stranicu

d] dodaj podstranicu [izrađuje novu stranicu, vi ju imenujete]

e] sakrij na navigacijskoj traci  [jako važan element ako sadržaj izrađujete po danima i ne želite da učenici vide što ste napravili ili pripremili]

f] obriši [brišete samo tu stranicu, ne cijelu mrežnu stranicu]

Treći izbornik DIZAJN TEME

Prije objave same stranice odaberite dizajn. Za sada za Hrvatsku nema gotovih predložaka stranica [očekuje se do kraja 2020. da budu dostupne i za RH], ali ovaj izbornik koji imate može poslužiti. Najviše pripazite kod fontova.

TEME

OBJAVLJIVANJE

Na kraju potrebno je vašu stranicu objaviti:

Samo jedanput imenujemo stranicu i pri tome pazimo da ne koristimo slova kao što su č,ć,ž,đ,š jer se na internetu takve poveznice pretvaraju u neobične znakove. Imenovanje mrežne stranice ne ovisi o nazivu sadržaja na stranicama. Pri objavi možemo odmah vidjeti i kako će izgledati link naše mrežne stranice.

Tijekom izrade mrežna stranica može biti tajna i vidljiva samo nama, sve do trenutka kad je spremna za javnost i kad joj vidljivost mijenjamo u javno.

Na kraju možete pozvati suradnike da s vama uređuju mrežnu stranicu na ikoni lika s oznakom +.

IZGLED/LINK PREMA VAŠOJ MREŽNOJ STRANICI

O samim mrežnim stranicama i mogućnostima koje Google Sites New nude – uskoro.

Možete pogledati kako izgledaju mrežne stranice za likovnu kulturu

Razredne mrežne stranice 1

Razredne mrežne stranice 2

Pogledajte i webinare, najprije 1.

Pogledajte i webinare, pa potom i 2.

Ako već imate svoje mrežne stranice podijelite ih s nama u grupi Webučionice

A pogledajte kako su ih drugi osmislili

Piše: Sandra VUK ■ OŠ SVETA NEDELJA, SVETA NEDELJA ■ Mrežne stranice 4.b