Snježana Stanin je nastavnica mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za 7. i 8. razred. Voditeljica je Županijskog stručnog vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).​
ZA BISTRE I ZNATIŽELJNE GLAVE
Kad se bratske ruke slože
objavljeno: 26. travnja 2018.

A tek kad braća imaju iste interese, kad se nadopunjavaju, bave istim poslom i zajedno postižu uspjeh…

■ BRAĆA GRIMM

 

Svi smo odrasli uživajući uz priče o Crvenkapici, Trnoružici, Snjeguljici i sedam patuljaka, Ivici i Marici, Vuku i sedam kozlića…Njih ne bi bilo da nije bilo braće Grimm, Jacoba (1785. – 1863.) i Wilhelma (1786. – 1859). Željeli su sačuvati dio njemačke kulturne baštine od propasti. Zato su surađivali na istraživanju njemačkog jezika, folklora i kulture. Pričalo se da su braća Grimm bila nerazdvojna kao „prst i nokat”. Skupa su počeli skupljati stare narodne mitove, bajke i legende koje su se uglavnom prenosile usmenim putem. Postali su poznati nakon objavljivanja zbirke „Dječje i obiteljske priče” 1812. godine.

■ BRAĆA LUMIÈRE

 

Još su jedna složna braća – Lumière, Auguste (1862. – 1954.) i Louis (1864. – 1948.), pioniri kinematografije. Oni su 1895. godine izumili kinematograf –uređaj za projekciju filmova koji je ujedno bio filmska kamera, stroj za kopiranje i projektor. Prvi film „Izlazak radnika iz tvornice Lumière” snimili su 1895. godine, a prvu javnu projekciju održali su 28. prosinca iste godine u pariškom Garand Caféu. Ipak su braća Lumière smatrala da kinematograf baš i nema budućnosti, pa su ubrzo napustila bavljenje kinematografijom i okrenula se pronalaženju načina izrade fotografije u boji.

■ BRAĆA WRIGHT 

Prvi let Wright Flyer I, 17. prosinca 1903., Orville pilotira, Wilbur je trčao na krilima.

……………………..

Američka braća Orville (1871. – 1948.) i Wilbur Wright (1867. – 1912.) bili su pioniri zrakoplovstva. Zajedno su konstruirali i gradili avione (izgradili su prvi avion s motorom). Iako je biskup Milton Wright izjavio: „Sposobnost leta imaju samo Bog i anđeli”, oni su tu izjavu opovrgnuli 17. prosinca 1903. godine, kada su izveli prvi let avionom u Kitty Hawku u SAD-u. Taj je let trajao samo 12 sekundi, a preletjeli su 37 metara.

■ BRAĆA GRAKHO

 

Braća Tiberije (163. pr. Kr. – 133. pr. Kr.) i Gaj Grakho (154. ili 153. pr. Kr. – 121. pr. Kr.) bili su rimski političari koji su bili tribuni. Ostali su poznati po tome što su pokušali provesti agrarnu reformu. Tiberije je 133. godine pr. Kr. predložio zakon o pravednijoj podjeli državnog zemljišta, ali su ga politički protivnici ubrzo ubili. Gaj je nastavio bratov rad, nastojeći provesti agrarnu reformu te ograničiti vlast optimata demokratizacijom rimskog ustava. Nažalost, i on je ubijen 121. godine pr. Kr.

■ SOLUNSKA BRAĆA

 

Solunska braća, Sveta braća i slavenski apostoli nazivi su pod kojima su poznata braća Ćiril, odnosno Konstantin (ime Ćiril uzeo je kad se zaredio) i Metod. Živjeli su i djelovali u 9. stoljeću u Solunu, koji je u to vrijeme bio okružen Slavenima.Godine 860., po nalogu bizantskog cara Mihala, odlaze kao misionari u Rusiju. Nakon toga, 862. godine odlaze u moravsku propovijedati kršćanstvo na slavenskom jeziku. Tamo je Ćiril sastavio glagoljicu – prvo slavensko pismo. Tako su stvorili prvi slavenski književni jezik i postavili temelje slavenskoj književnosti. Utjecaj Svete braće na hrvatske krajeve bio je velik. Katolička crkva 5. srpnja slavi dan sv. Ćirila i Metoda.

■ BRAĆA SELJAN

 

Mirko i Stjepan SELJAN

………………………………

Hrvatski istraživači Afrike i Južne Amerike Mirko (1871. – 1913.) i Stjepan Seljan (1875. – 1936.), po mnogima „najveći hrvatski pustolovi”, pošli su 1899. godine na „put oko svijeta”. Neko su vrijeme bili u službi etiopskog cara Menelika II. Provodili su klimatska, geomorfološka i etnografska istraživanja. Na obali Rudolfova jezera (danas se zove Turkana) osnovali su naselje Seljanville. Od 1903. do 1913. istraživali su u Južnoj Americi. Tamo su skupljali podatke o životu domorodačkih plemena, odredili položaj slapova Saltos de Guayrá na rijeci Paraná kao i tok rijeke Aguapey. Nakon što je Mirko poginuo pod nepoznatim okolnostima, Stjepan se bavio istraživanjem ležišta manganove rude.

……………………

PRIREDILA: Snježana STANIN

Snježana Stanin nastavnica je mentorica. Predaje fiziku u Osnovnoj školi Šimuna Kožičića Benje u Zadru. Jedna je od autora zbirki Fizika oko nas za sedmi i osmi razred. Voditeljica je Županijskoga stručnoga vijeća fizike za osnovne i srednje škole Zadarske županije. Autorica je triju radijskih kvizova (više od 200 emisija).