Dinka JURIČIĆ, urednica za cjeloživotno obrazovanje u Školskoj knjizi i motivacijska govornica... Uživa u učenju koje nikad nije bilo tako lako i tako izazovno kao danas. Internet koristi kao svoju osobnu golemu knjižnicu u kojoj joj je sve dostupno. Društvene su mreže njezina Agora. Sve što nauči dijeli dalje. Čvrsto vjeruje da se znanje množi dijeljenjem.
BOLJE ZALUTATI U MRAKU UZ PRIJATELJA, NEGO POZNATOM CESTOM HODATI SAM. [Helen Keller]
Pravi i lažni prijatelji
objavljeno: 23. rujna 2016.

Vjerojatno se sjećate onog utorka na ljetošnjim Olimpijskim igrama kad su dvije natjecateljice zajedno pale, ustale i nastavile utrku, ali kad se jedna zbog ozljeda ponovno srušila, druga je stala i pomogla joj ustati ne mareći što time ugrožava svoj uspjeh u utrci. Priča o Nikki Hamblin i Abbey D’Agostino obišla je svijet kao primjer olimpijskoga duha. Djevojke su bile suparnice u utrci, s dva udaljena kontinenta, nikad se prije nisu srele. A cijelome su svijetu pokazale što zaista znači biti prijatelj.

Nisu nam svi ljudi s kojima se družimo prijatelji. I među onima koje smatramo pravim prijateljima ima onih koji to nisu. 

Prave prijatelje ponosno upoznajemo sa svojim obiteljima jer znamo da će im se svidjeti. Osjećamo da zbog pravih prijatelja i sami postajemo bolji.

Lažne prijatelje često krijemo od obitelji vjerujući da ih neće razumjeti i da će nam prigovarati zbog druženja s njima. Negdje u sebi osjećamo da s lažnim prijateljem nešto ne štima, ali smo skloni prečuti svoje unutarnje upozorenje. Lažni prijatelj, naime, drži nas u šaci i iskorištava nas, a mi vjerujemo da je to iz nekog razloga u redu, gutamo njihova sitna zlostavljanja, pravimo se da nas to ne boli i ne odupiremo se.

Navedite svoju djecu i svoje učenike da preispitaju svoje odnose s prijateljima. Da nauče razlučiti jedne od drugih, da se druže s pravima, a ne troše svoje vrijeme, snagu i emocije na lažne.

Ali navedite ih i na to da i oni drugima budu pravi, a ne lažni prijatelji. Europskim školama, zbog velikoga broja migranata u posljednje vrijeme, kruži letak kojim djecu uče što je pravo prijateljstvo. Letak autorski potpisuje francuska aktivistička udruga maeril@itsmaeril koja ilustracijama, videima i diskusijama  promiče antirasizam i prihvaćanje onih koji su drukčiji. Letkom se objašnjava kako pomoći nekome koga zlostavljaju jer je musliman, no princip pomaganja zlostavljanoj osobi je primjenjiv bez obzira o kojoj se vrsti mržnje uperene na zlostavljanje drukčije osobe radilo. Pokažite učenicima naš prijevod letka i poslušajte što oni misle o pomaganju žrtvi, bi li se usudili učiniti isto što i djevojčica na slici… 

Jedna od najljepših životnih lekcija kojima oblikujemo samopouzdane i časne mlade ljude jest da su pravi prijatelji naše drugo krilo. Ono koje nam nedostaje da bismo mogli letjeti. I da najbolje lete oni koji su drugima  pravi prijatelji. 

Piše: Dinka JURIČIĆ