DNEVNIK IZ IZVRSNE UČIONICE
Trg veselih pelikana
objavljeno: 19. lipnja 2020.

Dok se izborne teme zahuktavaju i pitanje je dana kada će na dnevni red doći nazivlje ulica i trgova, mi u 2.b već smo duboko u toj problematici. U diktatu je Noa napisala Trg veselih velikana, a Jana Trg hrvatskih pelikana, pa su se čudom čudile kako ništa od navedenog nije točno.

Ipak, točan su odgovor prihvatile mirno i demokratski. Učiteljica je izdiktirala Trg hrvatskih velikana i tako je trebalo napisati. „Kada bi se ta dva pogrešna odgovora spojila u jedan novi – mogli bismo imati Trg veselih pelikana”, rekao je netko od djece.

Mene je to malo podsjetilo na postizborno preslagivanje i miješanje karata, kako se to u ovo predizborno vrijeme voli reći, i začudilo me kako je ta kombinatorika, čini se, u našem narodu duboko ukorijenjena i vidljiva već od malih nogu.

Na kraju ove školske godine kao i svake druge zbrajamo i oduzimamo.

Oni još i množe i dijele, a ja samo dijelim – zaključne ocjene.

Kad se bavimo tom godišnjom inventurom, nikada im baš ne dam da ih obuzme negativno raspoloženje te da nabrajaju samo ono što je bilo loše, dosadno i grozno, već učimo da za svaku lošu stvar treba pronaći najmanje jednu dobru, a za svaku dosadnu jednu zanimljivu i ravnoteža je tu.

U zbrajanju i analiziranju svega što se dogodilo u školskoj godini 2019./2020. TV škola i štrajk za moje su učenike bili najgori događaji, a povratak u školu nakon karantene za većinu je na samom vrhu ljestvice najboljih događaja.

Završne ispite znanja sveli smo na minimum. Propitali smo samo najosnovnije. Iskreno se nadam da će jesen donijeti svježinu i da ćemo svježi i odmorni nadoknaditi rupe koje je korona ostavila za sobom.

U ispitu iz prirode i društva u jednom zadatku trebalo je svojim riječima objasniti što je to godina. Maks je napisao: „Godina je vremensko čudo od 365 dana, dvanaest mjeseci i četiri godišnja doba.”

Kad sam pročitala odgovor, pozvala sam ga i upitala hoće li još jednom pogledati i provjeriti svoj odgovor, no rekao je kako je sto posto siguran da je to točno.

Neću ga razuvjeravati jer kada sve zbrojimo i oduzmemo – godina zaista jest vremensko čudo.

A svaki od 365 dana u godini sigurno krije barem jedno čudo. U jednom danu proteklog tjedna za mene je čudo bilo to što je Laura rekla: „Meni je najljepši događaj u cijeloj ovoj školskoj godini bio kada me učiteljica zagrlila za rođendan!”

Zagrljaj ne košta ništa i obično se dogodi spontano, no nikada nisam ni pomislila da nekom djetetu toliko znači. Ne znam kako nam se piše u sljedećoj školskoj godini, no svakako ćemo se barem malo više grliti.

■  Piše: Marija MAPILELE, učiteljica razredne nastave ■  OŠ Bogumila Tonija, Samobor ■