Ivančica TAJSL DRAGIČEVIĆ rođena je u Zagrebu u obitelji prosvjetnih djelatnika. Magistra je primarnog obrazovanja, učiteljica savjetnica u Osnovnoj školi Trnjanska u Zagrebu. U svojem razredu u posljednjih pet naraštaja ima učenike s teškoćama. Rad s njima oplemenio ju je i obogatio dragocjenim iskustvom. Autorica je knjige Budi dobar kao Jan u kojoj opisuje svoj rad s učenikom koji ima Downov sindrom. To je autentično, iskreno i emotivno štivo koje će poslužiti kao putokaz učiteljima, roditeljima i svim prosvjetnim djelatnicima spremnim graditi inkluzivnu školu. Ivančica Tajsl Dragičević završila je mnoge stručne edukacije i sudjelovala na nekoliko međunarodnih konferencija u Zagrebu, Osijeku, Sarajevu, Budvi i Sisku na kojima je iznijela primjere dobre prakse vezane za inkluziju i integraciju učenika s teškoćama. Na državnom skupu učitelja razredne nastave u Vodicama govorila je o akceleraciji i primjeni u praksi. Smatra da je svaki učenik u nečemu poseban i vrijedan za zajednicu u kojoj se školuje. Njezin je moto da je svatko u nečemu najbolji jer netko iznimno lijepo crta, a netko krasno piše, netko pak divno pjeva, a netko trči brže od drugih… Majka je dviju djevojčica i pomajka velikom dječaku. Veliki je dječak završio fakultet, a djevojčice studiraju – jedna završava petu, a druga treću godinu studija.
INKLUZIVNA UČIONICA ■ 60. ■
Vrijeme je prve pričesti, krizme i drugih proslava
objavljeno: 19. svibnja 2022.

Prošlu nedjelju su moji učenici iz 3.a imali prvu pričest na kojoj smo bile četiri učiteljice, vjeroučitelj Krešo i ravnateljica. Misa je bila na otvorenom prostoru u dvorištu crkve. Izvrsno organizirano. Svi su prvopričesnici bili uključeni u program pjesmama i recitacijama.

Mara se u jednom trenutku tijekom mise oneraspoložila i skoro rasplakala. Njezina godinu dana mlađa sestra Anja to je primijetila i došla je do nje. Bila je s njom neko vrijeme, te ju je otpratila do oltara da primi sakrament svete pričesti. Kad se Mara oraspoložila, Anja se vratila roditeljima i drugoj sestri.

Učiteljica Hana koja me trenutačno mijenja, jer sam još na bolovanju, učiteljica Kika iz 3.b, učiteljica Marija koja naše učenike ima u produženom boravku i ja dugo smo razmišljale što našim učenicima prvopričesnicima, darovati za uspomenu na taj, u njihovim životima, veliki dan.

Razmišljale smo o nekom magnetu u obliku anđela, narukvici, olovci… I što god da nam je palo na pamet, na kraju bismo zaključile kako zamisao nije dobra.

Na kraju smo kupile okvire za fotografiju u koji mogu uložiti fotografiju s prve pričesti.

Na poleđinu svakog okvira smo se potpisale, zamotale ga, stavile u papirnatu vrećicu i ukrasile svilenom mašnom.

Na kraju mise podijelile smo im darove.

Prvopričesnici su s roditeljima, užom i širom obitelji, odlazili na proslave.

Većina prvopričesnika imala je velike proslave. Iznajmljene dvorane, zakupljeni restorani… to su proslave kao male, a neke i kao velike svadbe.

Sljedeći dan, u razgovoru među učenicima, čulo se koliko je tko dobio novca i koliko je prijatelja, kumova i poznanika bilo na proslavi. Žao mi je kada se razgovor o proslavi svede samo na vrijednost darova…

Razumijem da se proslave organiziraju u restoranu jer stanovi su mali i ne stanu svi pozvani. Drago mi je da se ljudi druže i blaguju zajedno. Međutim, sve je to postalo pitanje prestiža.

Pratim na društvenim mrežama da se kolači za proslave peku cijeli tjedan, traže se torte za brojne uzvanike, zatim prostori i restorani koji mogu primiti veliki broj ljudi. Pitam se je li covid19 i ovdje imao svoj utjecaj?

Svi smo željni društva, druženja, lijepo provedenog vremena sa svojim najbližim i najdražima. Zato razumijem potrebu da se organizira velika proslava i pozove brojne uzvanike.

Kod nas u župi za prvu pričest sve je lijepo organizirano, svečano je i posebno. Nikad ne prihvaćam roditeljske pozive na proslavu. Smatram da trebam doći u crkvu i biti s učenicima na misi.

Svi učenici iz mojeg razreda nisu primili sakrament prve pričesti jer ne idu u crkvu što je njihov odabir i njihovo pravo.

■  Autorica: Ivančica Tajsl Dragičević, magistra primarnog obrazovanja, učiteljica, savjetnica | OŠ Trnjanska, Zagreb ■