Iz školskog svijeta
■ MOJA PRIJATELJICA KNJIGA ■ OŠ SLAVA RAŠKAJ, OZALJ ■
O projektu koji povezuje i potiče čitanje
objavljeno: 6. prosinca 2023.

Mirjana Petrunić, rođena Karlovčanka, učiteljica je razredne nastave u Osnovnoj školi Slava Raškaj u Ozlju gdje radi već više od dva desetljeća. Završila je razredu nastavu s pojačanim programom iz predmeta Hrvatski jezik na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Uz jednu od najpoznatijih i najuspješnijih planinarskih skupina Slavini planinari vodi i dugogodišnji projekt pod nazivom MOJA PRIJATELJICA KNJIGA u sklopu Mjeseca hrvatske knjige. Cilj projekta jest poticanje na čitanje u djece školske dobi, a motivacija za projekt jest, između ostaloga, i činjenica da je čitanje djelomice ili potpuno zanemareno u vrijeme odrastanja djece uz nove tehnologije. Začetak ove lijepe priče o poticanju čitanja seže još u 2014. godinu kad je u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca održan projekt poticanja čitanja Bajkoteka. U početku je projekt bio osmišljen kao kviz. Učenici koji su sudjelovali u projektu imali su zadatak pročitati zadane bajke braće Grimm, Hansa Christiana Andersena i Ivane Brlić–Mažuranić. Glavna tema Mjeseca knjige te godine bila je ljubav, a mnoge bajke govore o pravoj, iskrenoj ljubavi.

Sljedeće je godine projekt bio posvećen Međunarodnoj godini svjetlosti i tehnologija utemeljenih na svjetlu. Učenici su imali zadatak istražiti živote znanstvenika koji su promijenili svijet – iz enciklopedija i raspoložive znanstvene literature primjerene uzrastu učenika osnovne škole. Mali su istraživači najprije na zanimljiv način predstavili desetoricu velikih znanstvenika koji su tijekom povijesti svojim izumima osvjetljavali put ljudskog napretka (Nikolu Teslu, Ruđera Boškovića i dr.). Nakon izlaganja bili su podijeljeni na dvije natjecateljske skupine, Munjara i Žarulja, i odigrali su kviz.

Prve dvije godine projekt se održavao u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca, a u projektu su sudjelovali samo učenici OŠ Slave Raškaj iz Ozlja.

Zbog velikog zanimanja publike (roditelja i članova šire obitelji učenika sudionika projekta) ravnateljica Gordana Basar predložila je da se manifestacija projekta održava u OŠ Slava Raškaj u Ozlju, prije svega zbog većeg prostora. Tako je 2016. projekt prvi put održan u prostorima škole, kada se obilježavala stota obljetnica prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić, jedne od najvažnijih knjiga za djecu i mladež u povijesti hrvatske književnosti. Te je godine ovaj projekt nazvan Moja prijateljica knjiga.

Uz OŠ Slave Raškaj, projektu su se pridružile i OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Ogulina, OŠ Mahično, OŠ Dragojle Jarnević, OŠ Vojnić i OŠ Slunj. Bio je to prikaz suvremenih pristupa klasičnome književnom djelu. Crtanim filmom, radijskom emisijom, društvenom igrom, stripovima, različitim istraživačkim zadatcima, jezičnim igrama, reklamama i kvizovima, učenici  razredne i predmetne nastave zakoračili su u novo stoljeće čitanja, doživljavanja i promicanja Priča iz davnine. OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Ogulina prvi put tada je predstavila i svoj projekt Šah iz davnine.

Mjesec hrvatske knjige 2017. godine obilježio se temom – enciklopedija. U projektu Moja prijateljica knjiga te su godine sudjelovali učenici i učitelji razredne nastave, zatim učitelji hrvatskog jezika te učenici predmetne nastave OŠ Slave Raškaj, a učenicima i učiteljima ozaljske škole pridružili su se i učenici četvrtih razreda OŠ Dubovac, OŠ Mahično. Te su godine prvi put sudjelovali i učenici 4. r. OŠ Vojnić koji su se uključili putem interneta. Podršku projektu dala je i naša karlovačka književnica Bojana Meandžija.

Mjesec hrvatske knjige 2018. godine bio je vezan uz glagoljicu pod motom Učitaj nasljeđe, a u projektu su sudjelovali učenici OŠ Slave Raškaj, OŠ Mahično i OŠ Dragojle Jarnević. Potporu projektu dao je i ravnatelj Zavičajnog muzeja Ozlja, Stjepan Bezjak.

Godine 2019. projekt Moja prijateljica knjiga održao se pod geslom U ritmu čitanja, a bio je posvećen glazbi i skladateljima. U projekt su se uz OŠ Slave Raškaj uključile škole OŠ Rakovica, OŠ Slunj, OŠ Turanj, OŠ Dragojle Jarnević i OŠ Mahično.

Godine 2020. i 2021. zbog pandemije COVID-19 projekt Moja prijateljica knjiga  nije se održao. U 2022. godini projekt je bio posvećen mladima, a tema je bila Generacija K, uz moto Misli na sebe – čitaj! Za sudjelovanje u projektu učenici razredne nastave trebali su pročitati zadani naslov Plavi kaputić Mladena Kušeca, a učenici predmetne nastave knjigu Ideš mi na živce Sanje Pilić. Obje knjige dotiču se problematike mladih i njihovih odnosa sa starijim osobama i roditeljima. U projekt su te godine bile uključene: OŠ Cetingrad, OŠ Katarina Zrinski, Krnjak, OŠ Braća Seljan, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Dubovac, OŠ Mahično te domaćin projekta – OŠ Slava Raškaj.

Ove godine projekt se razlikovao od prethodne jer nije bilo zadane teme. Učenici su, prema svojem izboru, trebali predstaviti jedno književno djelo. Sudjelovale su sljedeće osnovne škole: OŠ Braće Seljan, OŠ Cetingrad, OŠ Dragojla Jarnević, OŠ Dubovac, OŠ Katarina Zrinski, Krnjak, OŠ Mahično, OŠ Slunj te domaćin projekta OŠ Slava Raškaj i OŠ Galdovo iz Siska, što je imalo veliko značenje za projekt jer je time proširio svoje djelovanje i izvan Karlovačke županije. U ovoj vrijednoj manifestaciji sudjelovalo je više od 18 mentora i 80 učenika, a jedan od sponzora bila je u Školska knjiga.

Glavni ciljevi projekta potpuno su realizirani, i to:

✅   poticanje čitanja i kreativnog izražavanja,

✅   obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige,

✅   povezivanje i međusobno upoznavanje učenika i učitelja unutar i izvan Karlovačke županije,

✅   razvijanje kritičkog mišljenja o pročitanom djelu i svijesti o potrebi kvalitetnog provođenja slobodnog vremena.

Tijekom godina ovaj se projekt širio, povećalo se zanimanje za sudjelovanje u njemu, što iznimno nadahnjuje i potiče na njegov nastavak. Najvrjednije iskustvo vezano za njegovo provođenje svakako je činjenica koja je i motivirala pokretanje projekta–djeca školske dobi više čitaju.