Iz stranih medija
MOTIVACIJA UČENIKA
Jesu li potrebne domaće zadaće tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana?
objavljeno: 22. prosinca 2022.

„Razmislite o tome kakva bi to vrsta pisanoga sastavka, radnih listova ili složenijega zadatka, tzv. projekta, naišla na prihvaćanje sa zadovoljstvom i strašću u prvim danima siječnja?“

Zašto domaća zadaća tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana nije ideja koja bi trebala dobiti zeleno svjetlo, možete saznati u današnjem članku.

Njegova je središnja misao vrlo odrješita: „Time šaljete pogrešnu poruku. I točka.“

Istinski odmor i odmak od školskih obveza od nezamjenjive je vrijednosti, kako za učenike, tako i za učitelje.

Više slijedi u nastavku.

Članak Please Don’t Assign Homework Over Winter Break objavljen je na portalu WeAreTeachers.

„Još koji dan do božićnih blagdana!“

Učitelji i učenici podjednako broje dane do blagdana. Sve nas oduševljava pomisao na odmor od stresa i svakodnevnoga buđenja u rane jutarnje sate. Učenici se raduju duljem spavanju, viđanju s prijateljima, pregledavanju TikToka i prekidu tlake koju osjećaju u – domaćim zadaćama.

Da. Domaće zadaće… Učitelji u školama diljem zemlje imaju običaj dodjeljivati domaće zadaće tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, ali evo što ja o tome mislim:

Učenicima je potreban potpun odmor od škole. A i učiteljima.

Zašto?

Odmori potiču produktivnost i kreativnost

Učiteljima je tijekom blagdana potreban odmor. Blagdanima prethodi jedno od stresom najbremenitijih razdoblja u godini i svi smo na rubu sagorijevanja, pa i razmišljanja o napuštanju posla koji istinski volimo.

Potpun odmor ima moć osvježiti vas i napuniti vaše baterije što vodi u nove stvaralačke pothvate. Kada se odvojite od žrvnja svakidašnjice, u svijetu koji vas okružuje ponovno ćete pronaći nadahnuće: u onome što čitate ili gledate iz zadovoljstva i zabave, u tradicijskim događanjima i običajima, u razgovorima s obitelji i prijateljima. Povrh svega, odmori pojačavaju kreativnost na duge staze, kako za učenike, tako i za učitelje.

Otvara se prostor za čitanje iz užitka

Priupitajte srednjoškolce kada su zadnji put pročitali nešto iz vlastitih potreba, zadovoljstva ili zabave, i mnogi će se sjetiti knjige koju su čitali u 7. ili 8. razredu osnovne škole, ili i ranije. I nije tomu tako isključivo iz razloga što ne vole čitati ili što im se više sviđaju videoigre. Često je tako iz razloga što su knjige postale istoznačnica za učenje sadržaja materinskoga jezika, a ne ono čime bi samovoljno ispunili slobodno vrijeme.

Učitelji materinskoga jezika diljem zemlje imaju prigodu učenicima predložiti čitanje iz užitka i zabave, a kada se vrate u učionice, mogu s njima razgovarati o tome što su radili. S onima koji su izabrali čitanje porazgovarajte o knjigama koje su pročitali. Mogli biste se iznenaditi autentičnošću razgovora koji nastaju na temelju mogućnosti čitanja iz užitka.  

Ono što ćete dodjeljivanjem takve zadaće postići, nije vrijedno truda

Domaće su se zadaće u posljednje vrijeme našle pod paljbom onih koji ih smatraju ne samo nepotrebnima nego i štetnima. Istraživač u tome području, dr. sc. Harris Cooper piše u svojoj Bitci za domaću zadaću: „Prevelika količina domaćih zadaća može ne samo umanjiti njihovu djelotvornost, nego i dovesti do protuučinaka.“

Ako je uistinu tako tijekom ostalih dana nastavne godine, možemo predvidjeti da će dodijeljene domaće aktivnosti biti još manje učinkovite tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana kada se učenici i njihove obitelji odmaraju, uživaju u druženju i međusobnom povezivanju te se pripremaju za slavlja ili sudjeluju u njima.

Razmislite o tome kakva bi to vrsta pisanoga sastavka, radnih listova ili složenijega zadatka, tzv. projekta, naišla na prihvaćanje sa zadovoljstvom i strašću u prvim danima siječnja?

Obnovljena motivacija i svjež početak

Božićne i novogodišnje blagdane pojedine škole smatraju prirodnom granicom između dvaju polugodišta s obzirom na to da su za mnoge srednjoškolce završni ispiti upravo odrađeni, a treće obrazovno razdoblje počinje u siječnju. (Riječ je obrazovnim razdobljima u školama u Sjedinjenim Američkim Državama – nap.) Učenici su svjesni da odmor između obrazovnih razdoblja znači da su nastavne cjeline zaokružene i završene, a domaću zadaću nakon okončanih cjelina mogu smatrati dodatnim nepotrebnim poslom.

Uostalom, ispiti koje su upravo polagali zovu se „završni“ te učenici, bez obzira na to jesu li na njima ostvarili uspjeh ili neuspjeh, imaju potrebu za istinskim odmorom između dvaju polugodišta.

Zadaća koju bi preuzeli između dvaju polugodišta ne bi bila smještena u kontekst nastavne cjeline (ili biste zaista na koncu prvoga polugodišta otvorili novu nastavnu cjelinu kako biste domaću zadaću smjestili u odgovarajući kontekst?).

Domaća zadaća u vrijeme blagdana šalje pogrešnu poruku o ravnovjesju između radnih obveza i privatnosti

Konačno, dodjeljivanjem domaće zadaće tijekom blagdana učenicima i njihovim obiteljima šaljete poruku da ne cijenite njihovo zajednički provedeno vrijeme, učenje izvan učioničnih zidova kao ni tradicijske događaje i običaje.

Nemojte dopustiti da vaša revnost u ispunjavanju nastavnoga programa dovede do takve percepcije. Pokažite da cijenite ravnovjesje između vremena za rad i vremena za odmor tako što ćete s učenicima podijeliti koji od svojih planova za odmor ili ćete povesti razgovor o njihovim potrebama, željama i planovima.

Razgovor o vrijednosti neprekinuta sna, dobrobiti tjelesnih aktivnosti, odmaranja te ugodna druženja s najbližima – kako u ovo doba godine, tako i u drugim razdobljima – može biti najveća vrijednost koju im možete podariti.

Voljeli bismo čuti vaša razmišljanja o ovoj temi. Podijelite ih u prostoru za komentare ispod objave članka na profilu Školskoga portala na Facebooku.

■ NAPOMENA ■ izabrala i pripremila: Snježana Mostarkić ■ tekst je mjestimice prilagođen, a poveznica na izvornik nalazi se na kraju ove napomene ■ autor: član uredništva portala WeAreTeachers SAD: WeAreTeachers – portal koji objavljuje tekstove o školstvu i obrazovanju ■ izvornik: www.weareteachers.com