Savjeti stručnjaka
SEDAM RAZLOGA ZAŠTO JE BITAN VAŠ KURIKUL
Za uspjeh je bitan dobar kurikul koji učenicima pomaže učiti
objavljeno: 25. lipnja 2020.

Svaki program ima jedan cilj: pomoći učenicima učiti. Bez obzira na to u kojoj se zemlji nalazi vaša škola, učenički uspjeh počinje solidnim planom.

Kako izgleda dobar nastavni plan i program i kako možemo biti sigurni da smo napravili  najbolji plan za naše učenike i školu?

Prije nego vam pokažemo kako izgleda uspješno skiciranje kurikula, zaronimo u sedam razloga zašto je vaš kurikul bitan.

ŠTO MOŽE DOBAR KURIKUL?

Stvara i odražava kulturu i identitet.

Kurikul, u širem smislu, odražava nacionalnu kulturu unutar koje djeluje škola. Različite zemlje imaju različita očekivanja od svojih učenika pa i tada kada imaju sličnu praksu poučavanja. No, on također može odražavati i definirati kulturu na razini same škole, od specifičnih potreba četvrti u kojoj se nalazi škola do određenih tema uz pomoć kojih želite diferencirati svoj pristup poučavanju.

Drži korak s promjenama u svijetu.

Dobar kurikul nikada nije „jednom učinjen i zauvijek završen posao“. Redovita revizija omogućuje, ne samo provjeru uspješnosti, već ostavlja i mjesta za teme koje su danas od značenja. Štoviše, Svjetski ekonomski forum smatra da je kurikul ključni čimbenik u pružanju pomoći nastavnicima kako bi išli u korak s brzinom promjene trendova, tehnologije i vještina koje će učenicima biti potrebne u budućnosti.

Čini učenje dosljednim.

Unutarnja dosljednost događa se kada učenici jedne škole mogu očekivati da će iz nje izići s istim skupom vještina bez obzira na to je li njihov učitelj veteran u svom poslu ili tek hvata konce poučavanja. Dosljednost se treba protezati i na okrug, pokrajinu ili državu. Učenici petog razreda trebali bi očekivati prijeći na višu razinu s istim osnovnim znanjima i vještinama, bez obzira na to gdje su pohađali nastavu.

Otvara vrata suradnji.

Redovita rasprava o kurikulu otvara mogućnost uključivanja svih sudionika: učitelja, administracije, roditelja i zajednice. Doprinos svakog od njih pomoći će vam prepoznati gdje ste jaki i koje su to praznine koje trebate ispuniti. Također služi kao platforma učiteljima putem koje mogu međusobno dijeliti najbolje prakse, znanje i izvore.

Štedi novac škole.

Udžbenici nisu jeftini, ali se upotrebljavaju jer su prikladni – pružaju unaprijed izgrađenu projekciju napretka znanja koju učitelji zatrpani poslom teško mogu ignorirati. Uz čvrsto uspostavljen plan i program, škole bi se mogle osloboditi prekomjernog oslanjanja na udžbenike i preuzeti aktivniju i dinamičniju ulogu u odabiru boljih (ili jeftinijih) tekstova.

Pomaže nastavnicima da se usklade.

Dobar kurikul također povezuje učitelje svih razina i predmeta kako bi mogli zajednički sagledati širu sliku učenikova napretka. Učitelji mogu djelovati zajednički kako bi planirali razvoj tema koje se nadovezuju na one koje su im prethodile kao i njihovo povezivanje u različitim disciplinama. Rezultat? S vremenom učvršćujemo znanje i pripremamo učenike na ono što slijedi.

Pruža mjerljive ciljeve.

Praćenje podataka je bitno. Ako ne uspostavite konkretne ciljeve učenja, kako ćete odrediti je li vaš kurikul uspješan? Zato dobar kurikul postavlja mjerljive ishode i prati napredak tijekom cijele školske godine. Na taj način učitelji imaju bolji pregled razvoja događaja u učionici, učenici znaju na čemu su, a roditelji su u tijeku.

KAKO NAPRAVITI DOBRU KARTU NASTAVNOG PLANA I PROGRAMA?

Jeste li spremni poboljšati svoj kurikul? Preporučujemo da krenete sa skiciranjem svog kurikula uz pomoć, pogodit ćete, karte kurikula. U osnovi, to je dokumentirani pregled koji bilježi sadržaj svakog sata i načina na koji učitelj pristupa svakoj temi.

To je sjajan način kako postići i balansirati stvari poput:

  • standarda na državnoj razini
  • slijeda poučavanja standarda na nastavi
  • vještina koje učenici trebaju usvojiti
  • sadržaja s kojim će se učenici sresti
  • procjena koje će mjeriti učenje
  • vremenskih okvira lekcija i nastavnih jedinica u svakom razredu.

Budući da je karta kurikula u biti plan učenja, treba joj na taj način i pristupiti. Prošli smo detaljan postupak njezine izrade u našem cjelovitom vodiču za mapiranje kurikula, ali zapravo je bolje početi s kraja i napredovati prema početku:

  • Odredite željene rezultate, od znanja i usvajanja vještina do ciljeva učeničkih obrazovnih postignuća.
  • Zatim razmislite o tome kako ćete mjeriti te rezultate uključujući i procjene kojima ćete mjeriti razumijevanje.
  • Upotrijebite ciljeve učenja kako biste planirali davanje uputa.

Ta će karta postati sjeverna zvijezda koja će voditi detaljnije planiranje lekcija i zato je bitno osigurati doprinos struke i konsenzus o smjernicama. Potpuni vodič (besplatnu e-knjigu) za kreiranje karte kurikula možete naći OVDJE. 

■ NAPOMENA ■ SAD: Chalk – nudi savjete i rješenja za učitelje u svrhu učinkovitijeg i pravednijeg poučavanja ■ izvornik: chalk.com ■ photo by Shutterstock  ■