Školska knjiga za vas
INOVATIVNA APLIKACIJA ŠKOLSKE KNJIGE
Revolucionarni Asistent pomaže učiteljima u pripremi nastave
objavljeno: 18. svibnja 2021.

Bezbrojni sati koje su hrvatske učiteljice i učitelji dosad trošili na pripremanje nastave postaju prošlost zahvaljujući revolucionarnoj aplikaciji Asistent koju je prošle godine razvila i proteklih mjeseci usavršila vodeća hrvatska nakladnička kuća Školska knjiga.

Inovativna aplikacija, jedinstvena u Hrvatskoj i svijetu, dorađena je do posljednjeg detalja prema povratnim informacijama učitelja sasvim u skladu s njihovim stvarnim potrebama.

Asistent omogućuje učiteljicama i učiteljima da se manje bave administracijom te da dragocjeno vrijeme posvete onima kojima je to najpotrebnije – učenicima. Svakodnevno se pripremanje za nastavu i vođenje pedagoške dokumentacije obavlja u samo nekoliko sekundi  pomoću jedinstvenog i cjelovitog softverskog rješenja u čijoj je izradi sudjelovalo gotovo 500 stručnjaka iz raznih područja.

U velikome multidisciplinarnome timu, predvođenom programerima i urednicima Školske knjige, izmjenjivali su se vrhunski stručnjaci: autori udžbenika, dizajneri, promotori, edukacijski rehabilitatori, psiholozi, socijalni psiholozi, logopedi, učitelji i drugi stručni suradnici.

„Poput vilenjaka u džepu učiteljice ili učitelja Asistent unaprijed priprema materijale i omogućuje učiteljima da svoju energiju i vrijeme utroše u izravnom radu s učenicima.“

ističe direktorica školskog programa Matilda Bulić

Stvaranje izvrsnoga udžbeničkog programa nije jedina misija ove nakladničke kuće koja je posljednjih godina zajedno s učiteljima prošla proces transformacije i izrasla u respektabilnog partnera cijelokupnom obrazovnom sustavu. U jednoj od najizazovnijih godina u novijoj hrvatskoj povijesti, obilježenoj pandemijom i razornim potresima, suradnički je odnos s učiteljima izrastao u čvrsto prijateljstvo, temeljeno na povjerenju i podršci, o čemu svjedoči i novi slogan: Uvijek s učiteljima – Školska knjiga, podrška kojoj znate ime.

Matilda Bulić, direktorica školskog programa, ističe kako je stručni tim Školske knjige osmislio i usavršio Asistenta nastojeći podržati učitelje u svakom segmentu njihova posla, u napornoj borbi s administracijom, kreativnom procesu pripreme nastavnih materijala ili lakšem pronalasku digitalnih sadržaja.

„Pripremajući materijale za jedan školski sat, učitelji potroše najmanje 30, a ponekad i 90 minuta. Sada to vrijeme mogu uštedjeti pomoću Asistenta, digitalnog tajnika za učitelje, koji u nekoliko sekundi pregledava i sortira digitalne materijale Školske knjige po razredu, predmetu i rasporedu. Nakon što se korisnik registrira i unese svoj raspored, Asistent iz našeg repozitorija posloži sve materijale točno prema tom rasporedu. On je poput vilenjaka u džepu učiteljice ili učitelja koji unaprijed priprema materijale i omogućuje učiteljima da svoju energiju i vrijeme utroše u izravnom radu s učenicima, tom najvažnijem dijelu posla”, pojašnjava Matilda Bulić.

Asistent je jedna od rijetkih lijepih stvari koje su se učiteljima dogodile u ovoj teškoj godini. Bez straha od pretjerivanja mogu reći da se pripremanje nastave dijeli na vrijeme prije i poslije Asistenta

izjavila je učiteljica Nataša Botica iz Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu

Najvažniji zadatak učitelja, smatra direktorica školskog programa u Školskoj knjizi, poticanje je žeđi za znanjem; manje je bitno hoće li učenici upamtiti neke činjenice jer do njih mogu lako doći ako to žele. Nažalost, učitelji troše mnogo vremena ispunjavajući administrativne obveze, moraju osmišljavati nastavni sat, voditi računa o rokovima, kurikulumima…

Revolucionarna je aplikacija, koja štedi vrijeme i priprema sve za nastavu na jednom mjestu,

oduševila učitelje diljem Hrvatske. Prema riječima učiteljice Nataše Botice iz Osnovne škole kralja Zvonimira u Solinu Asistent je izvrstan pomoćnik, dovoljno jednostavan da se svi njime mogu koristiti i dovoljno napredan za one učitelje koji ga žele personalizirati.

Asistent je jedna od rijetkih lijepih stvari koje su se učiteljima dogodile u ovoj teškoj godini, obilježenoj online nastavom, potresima i drugim nevoljama. Kad nam se činilo da ostajemo bez uobičajenih uporišta, uz nas je bio Asistent: prilagođavao je naš raspored, precizno planirao aktivnosti, predlagao digitalne sadržaje, bilježio svaki odrađeni sat. Sviđa mi se što aplikacija sadržava digitalni nastavnički dnevnik s pregledom obrađenog gradiva, rasporedom sati i svim bitnim datumima u školskoj godini. Možemo tako precizno pratiti sve bitne nastavne procese. Aplikacija je skratila vrijeme potrebno za obavljanje naših administrativnih obveza i pomogla nam da se usredotočimo na svoje učenike. Oduševljena sam novom funkcionalnošću koja mi omogućuje da još kvalitetnije pratim rad i napredak svojih učenika. 

Bez straha od pretjerivanja mogu reći da se pripremanje nastave dijeli na vrijeme prije i poslije Asistenta”, izjavila je učiteljica Nataša Botica.

Upotrebom Asistenta učitelji ne samo što štede vrijeme za pripremu nastave već imaju i pomoć u prilagodbi nastave učenicima s teškoćama. Osim toga, uz svaki je nastavni sat dostupan i probran digitalni sadržaj te korisne poveznice vezane uz nastavno gradivo, a sve je to učiteljima dostupno u samo nekoliko klikova. Više informacija o funkcionalnostima aplikacije pogledajte OVDJE.