Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA
Dvadeset zrnaca dobrote se množi
objavljeno: 11. prosinca 2017.

Bilo je teško svima objasniti da se za provođenje projekta treba pripremiti, odnosno da je potrebno puno malih koraka kako bi projekt uspio.

S tim sam projektom dvije godine zaredom sa svojim razredom sudjelovala na Državnoj smotri najboljih projekata iz područja GOO-a.

Iako smo za nj dobili mnogo pohvala, još me uvijek prati osjećaj da mnogi nisu shvatili njegov pravi smisao i utjecaj na lokalnu zajednicu.

Ove je godine provođenje tog projekta na vrhuncu – nema zajednice ili škole u kojoj se ne provodi. Nadalje, pridružili su nam se čak i srednjoškolci i veća skupina predmetnih profesora (profesori hrvatskog i stranog jezika).

Projekt se još prošle godine proširio izvan granica Republike Hrvatske, uključili su se mnogi učitelji iz svih zemalja u našoj regiji.

Za učenike 1.b razreda koji nisu bili upoznati s projektom smislila sam aktivnosti polazeći od temeljnih pitanja: Što je dobrota?, Zašto želimo biti dobri? i Kako dobrota utječe na sve nas? Zatim smo zrnca dobrote dijelili najbližima, odnosno roditeljima, braći i sestrama, a pokušat ćemo širiti dobrotu i u lokalnoj zajednici.

 

Lanac prijateljstva

 

Aktivnosti u 1.b

Provedba projekta već je u prvom tjednu bila iznimno uspješna. Učenici su željeli biti u školi što dulje, izrađivati darove i pripremati se, a nestrpljenje zbog darivanja tajnog prijatelja bilo je na vrhuncu. Svatko je želio svojim primjerom pokazati što je dobrota. Od kolega koji rade u mojem razredu (vjeroučiteljica, učiteljica njemačkog jezika) dobila sam samo pohvale za cijeli razred.

Dijeleći mala zrnca dobrote, uspjeli smo ostvariti glavni cilj – da budemo dobri jedni prema drugima.

 

Sudionici projekta svakodnevno pišu o uspješnim aktivnostima u svojim razredima i objavljuju te tekstove. Možete pogledati mrežnu stranicu o provođenju projekta.

Meni ostaje zadovoljstvo jer sam bez financijske potpore europskih fondova i bez „povlačenja za rukav” smislila projekt koji nas je sve pokrenuo, odnosno potaknuo na dijeljenje zrnaca dobrote, stoga se neprestano množe…

 

Što je dobrota za sedmogodišnju učenicu iz mojeg razreda

…………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/prvibsvetanedelja/  | UHURN Zvono

………..

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.