Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA
Kad podvučem crtu
objavljeno: 24. lipnja 2019.

Teško mi pada rastanak s mojim učenicima jer zaista držim da su trenutačno najspremniji za učenje. Moji su učenici sada kao spužve ꟷ sve upijaju, razumiju, samostalni su u radu…

Kad bi bilo uvjeta, kad bi učionice bile opremljene, tada bi i nastava mogla trajati do 1. srpnja. Nažalost, situacija je sljedeća: kad je usvojenost tablice množenja i dijeljenja na vrhuncu, kada učenici jezično opisuju sve što tražim bez ikakvih problema, kada zrelo i s puno potpitanja istražuju o zanimanjima u zavičaju i o izgledu zavičaja, počinju im ljetni praznici.  

Roditelji me pitaju što da rade s djecom tijekom praznika. Izradila sam za njih popis izborne lektire s kratkim sadržajem da bih ih potaknula na čitanje.

Većina učenika provodi praznike kod bake i djeda, a dosta njih otići će na more. Držim da je odmor od 90 dana predug za djecu.

Odmor u Njemačkoj za učenike:

 

Nedavno smo imali priliku izabrati vrijeme i trajanje odmora učenika. Međutim, rijetko tko je odlučivao s gledišta učenika. Najčešće se raspravljalo o tome kad će biti provođene mature, kad ćemo pisati svjedodžbe itd.

Katkad mi se čini da bismo mi „mali“ (razredna nastava) trebali biti odvojeni od cijeloga sustava jer radimo s najranjivijom skupinom. Naši učenici nisu dovoljno odrasli i samostalni da bi mogli biti 20 – 40 dana sami kod kuće, a nisu ni toliko maleni da ih odvedemo u različita „čuvališta za djecu i dnevne boravke“ koje otvaraju privatnici.

Mnoge bake i djedovi još uvijek su radno sposobni, odnosno rade, stoga ne mogu čuvati unuke. Mnogo je problema, a malo rješenja.

Kao i svake godine sastavit ću i ljetnu vježbenicu za svoj razred. Vježbenice koje sam sastavila prethodnih godina možete preuzeti OVDJE.  

 

Kad podvučem crtu, bila je to dobra godina, godina rada u kojoj sam 100 % bila posvećena svojemu razredu. Naime, pustila sam neke druge stvari i vratila se svojim korijenima  poučavanju.

  • Naučila sam da i sama mogu neke stvari napisati i stvoriti.
  • Naučila sam da će rad i trud uvijek biti prepoznati.
  • Odlučila sam i dalje dijeliti primjere dobre prakse.

…………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | 2. razred | https://sites.google.com/view/2-b-sveta-nedelja/ 

………..

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige