Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
Stoti dan škole
objavljeno: 9. veljače 2015.

Ove godine, mi kao prvi razred proslavit ćemo 100 dana škole, kao veliki učenici koji su sada „100 dana pametniji“ ili „100 dana đaci“.

Prilikom planiranja projekta, u razgovoru s učiteljicom Josipom Blagus (OŠ Bukovac) odlučili smo tu našu dobru ideju podijeliti i s ostalim učiteljima. Portal E Twinnig poslužio nam je kao mrežna platforma s pomoću koje smo mogli stupiti u kontakt s ostalim učiteljima u RH, a i regionalno.

Svatko od učitelja mogao je na mrežnim stranicama projekta odabrati neku od aktivnosti. Prijava je bilo bezbroj (u tjednu prije projekta imamo 146 prijavljenih učitelja , 70 škola i tri države uz Hrvatsku).

Učitelji su se uistinu aktivno uključili, međusobno dijelili materijale, dorađivali i prepravljali početne ideje, s učenicima se pripremali…

Ovdje donosim prikaz pripreme u mom razredu (prvašići)  i planirane aktivnosti kojima ćemo obilježiti naš 100. dan škole.

PRETHODNI ZADACI:

U prošlom smo tjednu sakupljali male kartonske kutijice (od lijekova) i sakupili sto potrebnih komada. Fotografirala sam sve učenika.

Pripremit ću zagonetne riječi iz rječnika (100 riječi) koje će oni pokušati objasniti  (ispisat ću ih na karton). Pripremit ću  flash kartice voća i povrća s naznačenim cijenama, 3 bingo kartice s kružićima do 100 , drvene bojice…

U 1.b planirane aktivnosti su za 12.02. (baš naš 100.dan)

1. AKTIVNOST

Učimo brojati do 100 na engleskom i hrvatskom plešući zumbu.

(koristimo YT kanal otvoren samo za taj projekt )

2. AKTIVNOST

Igra – što ova riječ znači? Izvlače iz kutije riječ i pokušavaju je objasniti. Rade u tri skupine. Svaka skupina ima 33 riječi. Sjede unutar kruga i sami vade i razgovaraju o riječima.  Odabiru 10 riječi koje ne znaju objasniti (ne znaju značenje) te ih stavljaju na školsku ploču.

Tijekom ovog skupnog rada nastojat ću snimati njihova zrnca mudrosti  i kasnije to pretvoriti (putem web 2.0 alata) u radio emisiju kao što je nekad bila Bijela vrana.

3. AKTIVNOST

Igra 100 kuna. Igraju igru u skupinama. Svaka skupina je dobila 100 kn. Moraju otići na tržnicu i kupiti voća i povrća u vrijednosti 100 kn. Ne smiju potrošiti niti više niti manje od 100 kn. Slike voća i povrća s označenom cijenom nalaze se na ploči. Potrebna je matematička logika i kombinatorika za ostvarenje zadatka.

4. AKTIVNOST

Igra kockicama. Imamo dvije kockice (za čovječe ne ljuti se), razred je podijeljen na tri skupine. Bacaju kockice te bojanjem kružića na bingo kartici natječu se tko će brže ispuniti (obojati) sve kružiće. Učenici čekaju svoj red na bacanje.

5. AKTIVNOST

UČENJE pjevanja himne 100. dan ŠKOLE. 

6. AKTIVNOST

Zajednička izrada grada iz mašte od postojećih kutijica pazeći na osnove statike,  sile teže, izgleda, ulica, trgova….

7. AKTIVNOST

Zanimljivi upitnik, koji ćemo na kraju povezati te stvoriti razrednu knjižicu.

8. AKTIVNOST

Ja sa 100.godina (obzirom da je blizu vrijeme maškara, ovo bi ih posebno trebalo razveseliti)

Svaki učenik umjesto diplome na A4 papiru dobit će svoju sadašnju fotografiju (onu koju sam snimila prošlog tjedna!) i fotografiju kako će izgledati sa 100 godina.

9. AKTIVNOST

Izrada krune 100 dana pametniji ili naočala 100 dana pametniji

10. AKTIVNOST

Radimo vježbe:

  • 10 čučnjeva   
  • 10 kruženja glavom      
  • 10 doticanja nožnih prstiju    
  • 10 pljeskanja
  • 10 skokova    
  • 10 iskoraka za lijevu nogu    
  • 10 iskoraka za desnu nogu  
  • 10 kruženja bokovima
  • 10 stupanja nogama

Dio aktivnosti odradit ćemo  u produženom boravku.

A nama držite palčeve da zajedno provedemo veseo i lijep dan bez knjiga, ali pun aktivnosti za sve nas.

Ako i vas zanima ovaj projekt više možete saznati na mrežnim stranicama projekta.

100.dan škole nacionalni i regionlni E Twining projekt

Sandra VUK,

UHURN Zvono i OŠ Augusta Šenoe, Zagreb