Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
SANDRINA UČIONICA
Učiti u drukčijemu okružju
objavljeno: 3. siječnja 2020.

Ta je rečenica još jedna potvrda rezultata ankete koju sam provela u svojemu 3. b razredu. Rezultati su pokazali koliko učenika ima stolno (kućno) računalo, a koliko njih ima pametni telefon. Pokazalo se da pametni telefon imaju svi njihovi ukućani.

Prije godinu dana počela sam istraživati načine na koje mogu doprijeti do svojih učenika koji upotrebljavaju samo pametne telefone i koji ne znaju što je to mrežna stranica, tj. nemaju je na čemu pogledati.

Stoga mi je bila potrebna mobilna aplikacija. Budući da o tome nisam znala baš ništa, trebala sam učiti. Za sve što sam pogledala i pronašla bilo je potrebno puno kodiranja, a ja sam više analogni tip, odnosno osoba koja taj dio digitalnoga znanja još nije svladala.

U veljači 2019. u grupi podrške korisnicima Googlea naišla sam na savjet/preporuku da probamo alat Glideapp.io za izradu mobilnih aplikacija bez kodiranja. Rado sam se uključila u grupu od dvadesetak ljudi koji su dobili mogućnost isprobati novu aplikaciju.

 

Ono što je bilo potpuno drukčije od mojega dotadašnjega iskustva jest to da su od prvoga trenutka do danas svi kolege iznimno uvažavali moje savjete. Moderatori su nas, prije zakazivanja webinara, pitali koje nam vrijeme odgovara. Svaki dio aplikacije nastojali su prilagoditi našim potrebama. Bilo im je jako važno čuti mišljenje učitelja.

Kad sam počela raditi mobilnu aplikaciju, stalno su bili online i hvalili su svaku pojedinost koju sam napravila. Kad su otkrili da već desetak godina imam mrežnu stranicu razreda, počeli su mi slati sadržaje za moje edukacije (https://www.open.edu/openlearn/) .

U hrvatskim prosvjetnim krugovima neprestano se trebam dokazivati, stalno mi netko prigovara, nakon nagrade MZO-a za inovativnoga učitelja dobila sam barem desetak poruka kako to nisam zaslužila itd.

Zbog toga mi je bilo nevjerojatno da je netko meni potpuno nepoznat nakon tri dana prikaza mojega rada odlučio da postanem ambasador te aplikacije.

 

Moja druga mobilna aplikacija: https://likovnakultura.glideapp.io/

Proglašenje ambasadora

Svi koji su radili na novitetima uočili su da bi vrlo rado cijeli sadržaj aplikacije preveli na hrvatski jezik.

Zamolila sam stariju kćer da to napravi, vrlo brzo su i nju dodali za ambasadora jer su bili oduševljeni našim entuzijazmom i radnom etikom.

U 10. mjesecu imali smo radionicu o toj aplikaciji na konferenciji CrisCon2019 – Križevci. Zamolili smo autore Glideapp.io da nam snime popratni video u kojemu će pozdraviti sve korisnike koji su bili na radionici.

Naravno da su to učinili, a usput su u pozdravnome govoru istaknuli da su zadovoljni našim radom i da nas smatraju stručnjacima.

Bez titula i bez slikanja, samo stručnošću i radom postigli smo to da nas stranci smatraju vrhunskim stručnjacima.

  • Mobilna aplikacija za konferenciju CrisCon2019. nalazi se na poveznici

https://criscon19.glideapp.io/.

…………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja ■ Moj web https://xn--sandrinauionica-z3b.weebly.com/  ■  Razredna stranica 3. B   https://sites.google.com/view/svetanedelja3b/ ■ Webučionica web alati za rad u nastavi https://webucionica.weebly.com/ ■

……….

Kolumna je utemeljena na osobnome iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskoga portala i Školske knjige