Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
DNEVNIK JEDNOG ODRASTANJA
Razredne stranice (3. dio)
objavljeno: 5. ožujka 2018.

1.dio > RAZREDNE MREŽNE STRANICE [ponedjeljak, 9. ožujka 2015.]

2.dio > TAOCI JEDNOG ILI JEDNE [ponedjeljak, 3. srpnja 2017.]

Tijekom vremena mnogi su odustali. Naime, shvatili da nitko taj trud i rad posebno ne cijeni, a neprestano su pod povećalom roditelja i zajednice. Nažalost, i ja sam nekoliko puta posustala zbog tih razloga, ali kad sam na papir zapisala sve prednosti i nedostatke, ostala sam i dalje u tom svijetu.

 

1. OBAVIJESTI

Informacije puno brže „putuju“ na taj način – javne su, odnosno vidljive i dostupne svima, a ne samo nekoj određenoj skupini, ostaju zabilježene (digitalni tragovi) i nitko ne može reći da nisu postojale.

Primjer: jedne noći u veljači pao je snijeg (s utorka na srijedu). Ujutro (oko 7.40) sam napisala obavijest roditeljima (imali smo nastavu poslijepodne) da učenici ponesu zimsku opremu, odnosno odjeću za boravak na snijegu jer ćemo se igrati vani. Svi su učenici taj dan došli s rezervnom, zimskom odjećom. Proveli smo prva dva sata (TZK i sat razrednika) na snijegu, a do odlaska kući sva se odjeća osušila. Kolegice i ostali djelatnici škole su me pitali: „Kako ste se uspjeli organizirati, kako ste javili roditeljima?“

2. FOTOGALERIJA

Nisam bila svjesna važnosti fotografija koje objavljujem sve dok nisam srela jednog roditelja čije je dijete sad 8. razred. Rekao mi je: „Imali smo najljepše 4 godine u razrednoj nastavi. Toliko fotografija, toliko aktivnosti, toliko likovnih radova. I danas otiđemo na mrežne stranice i pogledamo fotografije. Nijedan period života moga sina nemam tako dobro popraćen kao onda kad ste vi to fotografirali.“

Katkad je teško – dogodi se da zaboravim fotoaparat ili mobitel, a katkad jednostavno nemam vremena. Međutim, ipak ostanem cijeli školski sat (nerijetko i dulje) te fotografiram svaki učenički rad. I sama često odem u arhivu i gledam stare fotografije. Po školskoj godini imam otprilike 120 albuma fotografija. Trenutačno u oblaku imam oko 1100 albuma. Ako je za snimanje svake fotografije potrebno otprilike 10 sekundi, samo sam na to „potrošila“ oko godinu dana života.

Dobijem li zahvalu za to? Rijetko. Međutim, riječi roditelja poput navedenih ipak me nekako vrate na taj put, odnosno potaknu da i dalje fotografiram sve aktivnosti.

 

3. VJEŽBENICA

Na toj podstranici stalno objavljujem materijale za vježbanje, ponavljanje, za učenje s pomoću igre…

Mnogi sadržaji preuzeti su s Digitalnog kutka kolegice Zvjezdane Kurtalj, a neke sam i sama izradila.

Volim uređivati taj digitalni kutak svojeg razreda. Ta me ljubav pokreće i čini me ustrajnom u tom radu.

POGLEDAJTE NAŠE MREŽNE STRANICE, šaljite nam svoje prijedloge, a onda pokušajte i sami napraviti mrežnu razrednu stranicu.

………………………………………….

Sandra VUK | OŠ Sveta Nedelja | https://sites.google.com/site/prvibsvetanedelja/  | UHURN Zvono

………..

Kolumna je utemeljena na osobnom iskustvu i gledištima kolumnista i ne mora izražavati mišljenja uredništva Školskog portala i Školske knjige.