Kolumna
Sandra VUK, majka dviju kćeri – buduće učiteljice i druge koja ni ne želi čuti o tome da nastavi maminim stopama. Entuzijast, osoba koja uvijek uči, sve je zanima i vjeruje u današnju djecu. Da bi cijeli proces bio što lakši, učenje smatra životnom igrom, uvijek traži nove spoznaje, metode i načine poučavanja. Zaljubljenik u nove tehnologije. Zaljubljenik je i u svoj posao i radost koju dijeli kad uđe u učionicu. Profesionalac u poučavanju već 27 godina. Uvijek željna prikazati primjere prakse, poučavati i odrasle. SLUŽBENO: učiteljica u OŠ Sveta Nedelja, učiteljica savjetnica, kolumnistica, e-mentorica, edukatorica o novim tehnologijama, županijska voditeljica. Kolumnistica je Školskog portala od siječnja 2015.
UČENJE NA DALJINU ■ LJETNI SERIJAL ■
Edpuzzle
objavljeno: 24. rujna 2020.

✿ Što je Edpuzzle i kako ga koristiti u radu s učenicima? ✿ Edpuzzle je besplatan alat namijenjen izradi interaktivnih videozapisa. Moguće je preuzeti videozapis s određene internetske stranice, ali i umetnuti videozapis snimljen nekim drugim programom ili alatom za snimanje videozapisa (npr. Loom).

Nakon toga, u videozapis možete dodati: pitanja, komentare, audiozapise (snimiti svoj glas) kako bi vaš videozapis postao interaktivan. Interaktivnošću se potiče učenike na veću „uključenost“ u vlastito učenje te samostalno praćenje vlastitog napretka u usvajanju nastavnog sadržaja.

Ovaj je alat izvrstan za usvajanje novog nastavnog sadržaja ili uvježbavanje i ponavljanje naučenog u obliku interaktivnog „online predavanja.“

✿ Kako pristupiti Edpuzzle alatu?

Kopirajte u tražilicu vašeg web preglednika (ili kliknite) na ovu poveznicu: https://edpuzzle.com/. Nakon toga, kao i kod većine alata, trebate se registrirati kako biste mogli koristiti spomenuti alat. Registrirati se možete Google računom ili Edpuzzle računom (kod prijave Google računom, trebat ćete osmisliti i upisati svoju lozinku te kasnije potvrditi svoj račun e-poštom). Kod prijave Edpuzzle računom trebate upisati korisničko ime, mail i lozinku. Na vama je da odaberete način registracije koji vam najviše odgovara. Nakon toga trebate odabrati jednu od dvije opcije (učenik ili učitelj – ako ste učitelj/nastavnik, odabirete opciju učitelj). Zatim ćete trebati upisati naziv svoje škole te označiti koji predmet poučavate u školi (ako ste učitelj razredne nastave, odaberite prvu opciju – „opće obrazovanje – opći predmeti“). Upisivanje naziva škole te predmeta koji poučavate omogućava vam uvid u videozapise vaših kolega/kolegica iz škole koji koriste ovaj alat te videozapise ostalih korisnika alata koji poučavaju isti predmet kao i vi. Izgled izbornika te postupak registracije nalaze se na prikazima 1. i 1.a.

Prikaz 1. Početni izbornik u Edpuzzle alatu

Prikaz 1.a Odabir navedenih opcija registracije u sustav

Nakon toga otvara se novi izbornik koji se odnosi na vaš korisnički Edpuzzle račun. U izborniku se pojavljuje mogućnost pretraživanja videozapisa svih korisnika ovog alata koji poučavaju isti predmet kao i vi ili videozapisa vaših kolega/kolegica, gotove videozapise te vaše videozapise. Spomenute mogućnosti nalaze se na prikazu 2.

Prikaz 2. Mogućnosti u izborniku nakon stvaranja Edpuzzle korisničkog računa (kako to vidi učitelj)

– osim već navedenih opcija, pojavljuju se i dodatne:

Content (Sadržaj) – videozapisi korisnika Edpuzzle alata te vaši videozapisi (na slici iznad je uključena ta podstranica – plava boja)
Gradebook (slično imeniku) – popis vaših kvizova s brojem novih odgovora te ostalom statistikom vezanom uz riješenost pitanja unutar videozapisa
My Classes (Moji razredi) – popis vaših razreda (razreda koje ste izradili)
– sve spomenuto nalazi se na prikazu iznad (prikaz 2.)

✿ Uređivanje videozapisa u Edpuzzle alatu

Nakon što ste se uspješno registrirali u spomenuti alat, možete početi s uređivanjem svojih videozapisa. Možete pretražiti postojeće videozapise unutar Edpuzzle zajednice (u prethodnom podnaslovu pojašnjeno gdje se mogu pretraživati takvi videozapisi) i urediti ih ili uređivati vlastite videozapise. Kako biste počeli s uređivanjem trebate odabrati opciju My content, a nakon toga kliknuti na opciju Add content i odabrati želite li umetnuti svoj video i urediti ga ili urediti video iz Edpuzzle zajednice. Ako odaberete uređivati videozapis koji postoji u Edpuzzle zajednici, trebate kliknuti na odabrani video kako bi se pojavile opcije uređivanja (sa strane). Kod umetanja vlastitog videa, automatski se otvara mogućnost uređivanja vašeg videa. Videozapis možete preuzeti sa svog računala ili s Google Diska. Izgled opcija za uređivanje videa nalazi na prikazu 3.

Prikaz 3. Opcije za uređivanje videa

Za uređivanje videozapisa trebate odabrati opciju Edit (nalazi se na prikazu 3.). Možete izrezati određene dijelove videozapisa koje smatrate nepotrebnim, koristeći opciju Add cut. Ako prilikom izrezivanja pogriješite (izrežete zabunom dio koji niste htjeli), uvijek se možete vratiti klikom na opciju Undo. Osim rezanja, možete umetati govor (snimate ga u samom alatu – primjerice, ako želite nešto pojasniti učenicima) te pitanja. Sve navedene opcije nalaze se na prikazima 4., 4.a i 4.b.

Prikaz 4. Opcija „izrezivanja“ videozapisa

Prikaz 4.a Opcija „snimanja glasa“

Prikaz 4.b Opcija „pitanja“

Kako dijeliti napravljeno s učenicima?

Kako biste podijelili poveznicu za svoj videozapis, kliknite opciju Assign (prikaz 3.), a nakon toga Public Links. Ovom poveznicom vaši kolege i kolegice mogu pristupiti vašem videozapisu kao i učenici. Međutim, za dijeljenje s učenicima najbolje je izraditi razred, umetnuti videozapis te putem koda dijeliti napravljeno s učenicima. Za dijeljenje putem Public Links poveznica potrebno je ostaviti videozapis javnim (opcija privatnosti/vidljivosti nalazi se na prikazu 3.). Za detaljne upute o izradi razreda i dijeljenje videozapisa putem koda s učenicima, pogledajte predavanje na ovoj poveznici: https://connect.carnet.hr/p4w670s6ed4/?proto=true . Izgled poveznica pod opcijom Public Links nalazi se na prikazu 5.

Prikaz 5. Poveznice pod opcijom „Public Links“

PRIMJERI VIDEOZAPISA U EDPUZZLE ALATU

Videozapis 1.

Videozapis 2.

Videozapis 3.

■ Piše: Angelina JAKOPIN VUK ■  Novopridošla sam u „krug učiteljica razredne nastave [modul: informatika] ■ “ Volim učiti o novim mogućnostima poučavanja putem IKT tehnologije kao i pokazati drugima vlastite primjere rada koristeći spomenuto. Želja mi je pokazati kako svi mogu naučiti koristiti web alate i ostalu IK tehnologiju i time dodatno zainteresirati učenike za predviđene nastavne sadržaje. Drugim riječima, volim učiti, raditi, osmišljavati i gledati svijet „očima učenika.“ ■

■ Nastavak 1. ■ Digitalno učenje i digitalni alati

■ Nastavak 2. ■ Google Forms [obrasci]

■ Nastavak 3. ■ Google Forms – izrada kviza

■ Nastavak 4. ■ Izrada digitalnog Escape rooma [Kviza s ključem]

■ Nastavak 5. ■ Adobe Spark [1.dio]

■ Nastavak 6. ■  Adobe Spark [2.dio]

■ Nastavak 7.  ■ Canva – uvod [izrada postera, pohvalnica…]

■ Nastavak 8.  ■ Canva – prezentacije

■ Nastavak 9.  ■ Digitalne ploče [1.dio] – Padlet

■ Nastavak 10.  ■ Digitalne ploče [2.dio] – Linoit [Lino]

■ Nastavak 11.  ■ Google sites New [Mrežne stranice 1. dio]

■ Nastavak 12.  ■ Google sites New [Mrežne stranice 2. dio]

■ Nastavak 13.  ■ Wordwall

■ Nastavak 14.  ■ Wakelet

■ Nastavak 15.  ■ Sway – prezentacijski alat Microsofta

■ Nastavak 16.  ■ Google prezentacije – uvod

■ Nastavak 17.  ■ Google prezentacije – izrada interaktivnog slajda

■ Nastavak 18.  ■ Oblaci

■ Nastavak 19.  ■  Jamboard – digitalna ploča

■ Nastavak 20. ■ Book creator